Det började med en motion från Centerpartiet som de kallar ”En giftfri vardag”. Den togs upp i somras, behandlades av kommunstyrelsen och klubbades nu under senaste fullmäktigemötet med bifall från C, KD, S och L.
– Det är viktigt att ha koll på vad vi köper in till våra verksamheter. Vi ser rapporter om mikroplaster i havet, nyss var det om polskt kött där någon sålt sjuka djur som ätits i offentlig verksamhet. Vi köper in leksaker till förskolor och allt sånt så det är viktigt att vi har koll på vad vi har i våra offentliga verksamheter, säger Daniel Strandlund, C, och vice ordförande i kommunfullmäktige.
Arbetsgruppen kommer att arbeta fram riktlinjer och en handlingsplan för att ställa om kommunen. I dag förekommer ett stort antal kemikalier i samhället och troligtvis också i Älvsbyn. De finns i produkter vi äter, i städkemikalier, tyger, möbler, elektronik och så vidare och det saknas kunskap om vilka giftiga kemikalier som finns i vardagen i de kommunala verksamheterna.
– Det är ett bra förslag, alla kommuner borde kolla mer på det här så vi kan minska exponeringen för olika kemikalier och gifter. Så det här har jag yttrat mig om att det borde man bifalla. Det är ett viktigt jobb som ska göras, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef i Älvsbyns kommun.
Det är ett stort steg att giftbefria hela den kommunala verksamheten. Miljö- och byggchefen tror att när riktlinjerna är satta så får man börja giftbefria en verksamhet i taget.
– Först får vi utröna vilka gifter vi har och jobba utifrån det. Man kommer måsta avgränsa projektet och ta en verksamhet och gå igenom dem efter som, säger Ingrid Karlsson.
Att gå igenom upphandlingsrutinerna blir en viktig del så att man inte köper på sig nya gifter. Sen kommer det troligtvis vara stor skillnad i hur mycket som behöver göras i de olika verksamheterna.
– Jag tror till exempel att det är jobbat ganska mycket inom skolan och förskolan med det här. När man beställer in leksaker och sånt så försöker man ha koll på vad de innehåller. Man har börjat städa upp sånt man inte använder i kemisalar, säger Ingrid Karlsson.
Enligt förslag så ska arbetsgruppen bestå av representanter från ekonomi – upphandling, skola, förskola, socialtjänst, kostenhet, miljöinspektör från Miljö- och bygg och representanter från de kommunala bolagen.