Polarbröds smörgåsfabrik har byggts upp på rekordtid. På bara en månad byggdes produktionen upp i USP Toolings gamla lokal. Redan den elfte oktober kunde tolv friställda polararbetare andas ut och återgå till en vardag med tillsvidareanställning efter en traumatiserande höst.
– Vi är nog alla väldigt glada över att vara tillbaka i sysselsättning. Man gillar ju rutinerna och att veta vad man ska göra varje dag. De flesta som är här nu har jobbat 30-40 år, säger Stefan Hortlund, polararbetare.
Anställningarna har gått enligt Las-listan, så det är inte många som faktiskt jobbat i smörgåsdelen tidigare, eller för den delen nödvändigtvis arbetat med varandra då man kommer från olika skift. De senaste veckorna har innehållit mycket utbildning och arbetslagsbyggande då personalen varit med och byggt upp fabriken, monterat hyllor och lärt känna varandra.
– Vi har alla börjat känna oss som hemma och lärt oss hur andra fungerar. Det har varit värdefullt, säger Hortlund.
Just nu är det en inkörningsperiod, så produktionen är inte uppe i samma mängd som innan branden. Men bröden som levereras från Bredbyn har varit utmärkta och maskinerna som finns på plats fungerar som de ska. Efter lite inkörning kommer produktionen vara på samma nivå igen.
– Vi väntar fortfarande på en del maskiner. Tills dess är det vi som är maskinerna. Man kan väl säga att vi i regel fungerar bättre än maskinerna, men vi är lite långsammare. Så vi får väl se när vi är tillbaka i samma mängd, säger Stefan Hortlund.
Bara det faktum att smörgåsfabriken är igång känns viktigt för framtidstron i kommunen.
– Jag tycker att signalvärdet, för Älvsbyn och för resten av Sverige, är väldigt viktigt. Här är beviset på det som Karin Bodin sa redan under brandnatten. Att vi ska bygga upp igen, i Älvsbyn, säger Stefan Hortlund.
Vd Karin Bodin är lyrisk över att äntligen vara igång. Hennes familj har haft produktion i Älvsbyn sedan 1879.
– Det här är längsta uppehållet vi har haft sedan dess. Så det är verkligen en stor dag, helt fantastiskt känns det. Så nu kör vi, det känns jättekul, säger Karin Bodin.
Hon vill tacka alla som hejat på Polarbröd och gett stöd, bland annat Älvsbyhus, som gjort att de kunnat komma igång igen så snabbt. Nu är det en stor orderstock som ska betas av.
– Det är bara i Älvsbyn vi gjort renklämmorna, så nu står kunderna och stampar, säger Bodin.