Älvsbyn har fått "vita vägar-stöd" av Trafikverket för att genomföra satsningen.
– Där finns laddarna redan på plats på stationen och vi väntar bara på att elen ska dras in i stolparna. Piteå är på gång men där kan det kan dröja ännu ett tag. Det är främst tillgången på el som prioriterar i vilken ordning som man kommer igång med installationen, säger Staffan Magnusson, vd för OK Norrbotten, som menar att det på vissa ställen har varit besvärligare att dra fram el.
Snabbladdarna som nu monteras upp ligger på 150 kilowatt och elen som kommunala elbolaget levererar till laddarna kommer från förnybara energikällor och säkerställs med ursprungsgarantier. Nu är två laddare i Kiruna, två i Vittangi och två i Pajala klara för användning.
– Den här utrullningen kommer att göras under en femårsperiod. Arjeplog kommer att få en snabbladdare, men jag kan inte svara på när i tid det kommer att ske, säger han.
OK Norrbotten vill hjälpa sina 118 000 medlemmar med omställningen som nu sker i samhället.
– Vi bygger ut möjligheterna till laddning så att kunderna kan ställa om till en fossifri framtid, säger Magnusson.
Länet har större andel dieselbilar än vad rikssnittet i Sverige är.
– I dag har vi drivmedlet HVO 100 på 15 av våra stationer. Det är också ett sätt att hjälpa till i omställningen – att erbjuda ett drivmedel som reducerar CO2- utsläppen med 90 procent, säger Staffan Magnusson.