Under onsdagen hölls den första av två invigningar. På grund av covid så kom journalister, politiker och andra under onsdagens invigning och på fredag klockan 10 är det dags för allmänheten att få se sig omkring i lokalerna.
Det var i februari 2019 som Socialdemokraterna la fram förslaget om att öppna ett "Sportotek" i Älvsbyn.
– Det är ju fantastiskt kul att se att det har blivit av. Det här blir en möjliggörare för de som inte annars skulle ha möjlighet att delta i olika sporter och fritidsaktiviteter, säger Tomas Egmark (S), kommunalråd.
– Det ska dock påpekas att det här är till för alla, även för dem som har gott om pengar. Man kan komma hit och låna utrustning för att prova på allt möjligt, säger Agneta Andersson, Steget fram.
Fritidsbanken är en del av arbetsträningsprojektet "Steget fram". Tanken med Fritidsbanken är ganska enkel. Det ska inte finnas några pengar i verksamheten. Det kostar ingenting att låna, det finns inga förseningsavgiften och råkar man ha sönder det man lånar är det ett tecken på att man har haft roligt. Älvbyns Fritidsbank blir den 103:e i Sverige. Allt man kan låna kommer från donationer av gammal utrustning som inte behövs längre, och Älvsbyborna har varit duktiga på att skänka.
– Vi har fått in 1 568 grejer som vi hunnit registrera än så länge. Allt från myggnät till fisketuren och en roddmaskin. Framför allt märker vi att man ger bort skrymmande grejer som hockeyutrustning och skidutrustning. Vi har även fått en stor mängd cyklar som vi ska titta igenom så att de är okej till våren, säger Boel Malmström, Steget fram.
Förutom hockey-rum och alpin-rum finns också ett fik för att Fritidsbanken ska kunna fungera som en mötesplats, så fort covid-19 lugnar ner sig. Utbudet kommer skifta beroende på årstid och just nu när snön kommit är det främst vintergrejer som finns på hyllorna. Tanken är också att Fritidsbanken kommer att åka ut med exempelvis skidutrustning på Kanisdagen eller skateboards i Lomtjärn under varma sommardagar.
Nu hoppas man bara att alla också får reda på att de finns så att Fritidsbanken blir välanvänd.
– Vi har skickat ut till skolorna, startat Facebook- och Instagramkonton och annonserat på de digitala tavlorna. Och så hoppas vi att nöjda kunder sprider det vidare också så klart, säger Agneta Andersson.