Norsk modell för arbete med unga

Ett projekt för att göra unga mer delaktiga i sin framtid har startat i länet. I går hölls konferens i Älvsbyn och på plats var uppväxtkoordinator Kjell Lillestøl från Porsgrunn i Norge. - Unga är visst intresserade av sitt samhälle, men lyssnar ingen söker de sig åt andra håll, säger han.

Från Porsgrunn kommune fanns dessa herrar på plats för att inspirera de norrbottniska kommunerna. Kjell Lillestøl, uppväxtkoordinator, Fredrik Farstad, ordförande ungdomsutveckling och Ivar Moen, före detta borgmästare i Porsgrunn.

Från Porsgrunn kommune fanns dessa herrar på plats för att inspirera de norrbottniska kommunerna. Kjell Lillestøl, uppväxtkoordinator, Fredrik Farstad, ordförande ungdomsutveckling och Ivar Moen, före detta borgmästare i Porsgrunn.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-02-26 06:00
- Ungdomsfrågor ligger högt upp på agendan, men ofta tar man bara tag i dem när det blir problem. Unga vill inte daltas med eller ses som ett bekymmer, utan som en resurs, säger Jim Broström, ledare för projektet "Uppväxtkoordinerande ledningsstöd" för Kommunförbundet Norrbotten.
I går samlades politiker och tjänstemän från Älvsbyns, Arvidsjaurs, Jokkmokks och Kalix kommuner på hotell Storforsen för att starta upp den praktiska delen av projektet.
Kris blev ungdomssatsning
På plats fanns också representanter från Porsgrunn kommune i Norge. Efter en stor kris på 80-talet, liknande nuvarande finanskris, valde kommunen att inrikta sig på de unga för att komma tillbaka på rätt spår, istället för att satsa på näringsliv och industri.
- Alla partier kämpade mot samma mål. Vi visste att vi var tvungna att prioritera och att det skulle göra ont men att vi var tvungna att fortsätta på det spåret, sa Ivar Moen, före detta borgmästare i Porsgrunn.
Resultatet blev unga som aktiva deltagare i samhället och Porsgrunn blev ett ställe att flytta till istället för ifrån.
Tanken är nu att Norrbottens deltagande kommuner ska inspireras av de verktyg Porsgrunn använt sig av.
- Det handlar om vuxnas sätt att förhålla sig till unga. Därför börjar vi på ledningsnivå, sa Jim Broström.
- Man måste ändra de vuxnas tankesätt. Redan när barn föds i Porsgrunn får de ett brev från kommunen. Där står att "vi hoppas att de vuxna lyssnar på dig, även om du nu bara jollrar". Det är när vuxna slutar lyssna som barn och unga slutar engagera sig, sa Kjell Lillestøl, uppväxtkoordinator.
Under konferensen fanns även Peter Waara, professor i utbildningsvetenskap och Tomas
Johansson, filosofie doktor, på plats för att stötta deltagarna i arbetet mot lämpliga verktyg.
FAKTA Arbetet i Porsgrunn
För att få unga engagerade har flera konkreta åtgärder gjorts i Porsgrunn. Till exempel:
Elevråden har fått verklig möjlighet och makt och fungerar som remissinstans vid exempelvis stadsplanering.
Man har en grupp som kallas ungdomsutveckling, bestående av elevråd, ungdomsråd men även idrottsföreningar och liknande. Denna grupp har rätt att delta politiskt och har bland annat ansökt om kommunal rösträtt från 16 år.
Tidigt engagemang har lett till många unga i 17-20 års ålder valts in i bystyret (jämförbart med kommunfullmäktige).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om