Priset ska uppmärksamma människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Förra året fick både det Hans Rosling-grundade Gapminder Foundation och Greta Thunberg se sig slagna i finalen när det avslöjades att vinnaren var The EAT-Lancet Commission som syftar till att förändra livsmedelssystemet globalt.
I år är temat resurseffektivitet och cirkularitet. Ett exempel på det kan vara jordbruk som är utformat för att vända på de negativa klimateffekterna som ett jordbruk skapar.
– Vi måste hitta sätt att leva som är mer i balans med planeten. Det regenerativa jordbruket är en nyckelfaktor. Men det finns också mycket annat som vi måste bli bättre på att återanvända och hitta slutna kretslopp för, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbrödsgruppen.
Utstickarpriset ska därför i år gå till en person eller organisation som visar vägen för en hållbar framtid, som inspirerar personer och företag att bli långsiktigt bärkraftiga genom resurseffektivitet och förnybar cirkularitet.
Vinnaren av Utstickarpriset tilldelas en prissumma som motsvarar 100 gram guld som ett bidrag till sitt fortsatta arbete.
Begreppet utstickare är välanvänt inom bageriverksamheten och syftar inte bara på en person som sticker ut, utan det är också namnet på de rullar som skär ut, eller "sticker ut" bröden från degen.
Nomineringarna är öppna från allmänheten och kommer att hållas öppna till den 20 maj.