Nollintag för att klara nästa års budget

Nästa år blir det inga nya elever på vård- och omsorgsprogrammet. Kommunstyrelsen har beslutat om nollintag, dessutom tar man bort körkortsstipendiet.

Liberalerna är tveksamma till gymnasiets framtid. "Bygg- och elprogrammen är två program som går riktigt bra och håller fantastisk kvalitet. I övrigt sjunker söktrycket", säger Göran Stenlund (L).

Liberalerna är tveksamma till gymnasiets framtid. "Bygg- och elprogrammen är två program som går riktigt bra och håller fantastisk kvalitet. I övrigt sjunker söktrycket", säger Göran Stenlund (L).

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2020-11-11 09:29

För att klara av förändringarna i budgeten föreslog skolchefen Jan-Erik Backman att kommunstyrelsen skulle besluta om nollintaget och stipendiet. Vilket kommunstyrelsen också gjorde. Beslutet är slutgiltigt och behöver inte gå upp till kommunfullmäktige.

– Det handlar om ungefär en miljon kronor i besparingar. Tittar man nu i höst så är de fyra elever. De är för få för att täcka sina egna kostnader, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande.

Körkortsdelen står för cirka 400 000 kronor av besparingen.

– Det är givetvis jättesynd att tvingas göra detta. Vi ser ett framtida behov av omvårdspersonal, även om det inte är akut i dagsläget. Vi hoppas ansökningarna ökar framöver. Körkortet är också jättesynd, men vi måste begränsa oss till att göra det lagen kräver och inte ha extra allt, säger Tomas Egmark.

Liberalerna ville dra det hela ännu längre, men röstades ned. Utöver vård- och omsorgsprogrammet ville de se nollintag på Naturvetenskapliga programmet, Teknikprogrammet och hela nationella idrottsutbildningen.

– Om vi tar NIU-först så ser vi att det har egentligen blivit en halvering. Det många som fått hemlängtan och hoppat av. Sen har man fått signaler från Svenska skidförbundet att man vill begränsa det till tre orter. Vi ser att intresset sjunker, säger Göran Stenlund, Liberalerna.

Är inte NIU ett specialfall i pandemin då eleverna kommer utifrån?

– Så kan det vara. Men vi har ändå de här signalerna från nationellt håll och förbundet. Så är det något vi ska strida med näbbar och klor för, säger Stenlund.

Naturvetenskapliga programmet har också fyra sökande och teknikprogrammet är i ungefär samma sits. Även om Liberalerna kallar sig ett skolparti och vill värna om skolorna så frågar de sig vilken utbildning de egentligen får.

– Vi tittar på kvalitetsperspektivet. Ska de här klasserna ha grupparbeten med bara fyra i klassen? Det är förjäkligt tråkigt, men vi är övertygade om att de får en klart bättre utbildning i Luleå eller Piteå, säger Stenlund.

I förlängningen tror Stenlund att hela gymnasiet kan behöva ifrågasättas framöver.

– På högstadiet i Vidsel var det för få elever. Då la man ner det. Ska vi resonera på samma vis när det är gymnasiet i Älvsbyn? För nu har vi utbildningar med bara fyra elever. Till slut hinner verkligheten ikapp och det är något som man tyvärr kanske måste titta på framöver, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!