Nilssons satsar vidare

Sedan våren 2014 har Arne och Ulf Nilssons lanthandel gjort sitt bästa för att Vistträskarna ska ha tillgång till allt de behöver. Lagom till femårsjubileumet har de nu beviljats bidrag för en ordentlig renovering.

"Jag vill ju att byn ska leva", säger Arne Nilsson, lanthandlare.

"Jag vill ju att byn ska leva", säger Arne Nilsson, lanthandlare.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2019-03-03 05:00

Samtidigt som lanthandlar över hela Sverige lägger ner så kan nu butiken i Vistträsk gasa på och satsa ännu mer. 1912 tecknades lagfarten för huset där Nilssons Butiken är inrymd på Vistbacka. Det var den andra lagfarten som utfärdades, efter mejeriet. Så det är inte direkt ett nybygge man huserar i och det märks på olika sätt både inuti och ute på den flagnande fasaden.

– Är det minus tio grader eller varmare så blir det för varmt inomhus med alla kylar som står och alstrar värme. Så en luftvärmepump som kan dra runt värmen över allt ska vi sätta in. Sen ska vi göra nytt tak, göra om fasaden och fixa den här fina balkongen som finns här på hörnet, säger Ann-Louise Nilsson.

Butiken kommer också bli mer handikappanpassade och barnsäker då ingången kommer att göras om.

– Som det är nu så kan vissa barn bara springa rakt ut. Men nu kan vi bygga om så vi får ett staket ut mot vägen och en ramp på var sin sida av ingången. Vi ska sätta en knapp för dörröppning på både insidan och utsidan så att man lätt ska kunna ta sig in med rullator eller rullstol, säger Ann-Louise Nilsson.

Butiken har under en längre tid varit ombud för bussgods och Apoteket. Kläder säljer de också. Hösten 2017 blev butiken en kommunal servicepunkt, något som uppskattats av de gamla som kan få hjälp med att fylla in blanketter, kopiera dokument och annat, även om Nilssons gladeligen hjälpt till med det tidigare också. Man får inte köpa kaffe i butiken utan man blir bjuden, så för många är det en plats att sätta sig ner en stund och träffa folk. Alla intäkter som butiken får från plastpåsar och panten man kan lämna i tunnan utanför går till SK-aid, en välgörenhetsorganisation i Muskus som hjälper till med byggnationer i Kenya. Så butiken är viktig för många.

– Jag upplever det som att vi fått bättre sammanhållning här i byn i och med att butiken finns. Vi hjälper till med allt vi kan, säger Ann-Louise Nilsson.

– Ja, det här är ju inget man blir rik på, det här gör jag för att jag är född och uppvuxen i Vistträsk och bott här hela mitt liv, så jag vill ju att byn ska leva, säger Arne Nilsson.

Därför var det positivt att Länsstyrelsen beviljat bidrag till ombyggnationerna och kommer att stå för 88 procent av den totala kostnaden då butikens vinster aldrig skulle kunna bära upp renoveringen av det anrika huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!