Nej till lag om valfrihet i Älvsbyns kommun

Älvsbyns kommun är numer en av 13 kommuner i landet som valt att inte införa lagen om valfrihet, LOV. Lagen skulle ge vårdtagare inom social- och äldreomsorgen rätt att välja mellan kommunala eller privata vårdnadsgivare. Men det kommer alltså inte bli aktuellt i Älvsbyn.

ÄLVSBYN2010-05-27 06:00
Sedan januari 2009 har kommuner och landsting kunnat välja att införa LOV, lagen om valfrihet. Lagen innebär att godkända privata aktörer släpps in inom exempelvis hemtjänstområdet, äldreomsorgen eller omsorgen om funktionshindrade. Vårdtagarna får sedan välja om de vill ha det kommunala eller privata alternativet. I januari i år skickade Centerpartiet i Älvsbyn in en motion till kommunstyrelsen för att kommunen skulle införa lagen.
- Ju fler som konkurrerar om en kund desto bättre blir det för kunden. Med det menar jag inte att kommunens omsorg är dålig, men med fler aktörer blir det bättre vård, menar Matilda Wiklund, gruppledare för (C).
I måndagens kommunstyrelse blev det dock avslag för C-motionen och med det är Älvsbyn den
13:e kommunen i landet som sagt nej till att införa LOV.
- Förutom bättre vård skulle det öppna för nya jobb, exempelvis hemtjänstarbete med äldre som vill bo kvar ute i byarna istället för att flytta till centrala Älvsbyn, säger Matilda Wiklund.
Enligt Sveriges kommuner och landsting har i nuläget 208 av landets 290 kommuner ansökt om stimulansbidrag för att underlätta införandet av LOV. Fortfarande finns dock flera kommuner som ännu inte bestämt sig om lagen ska införas eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om