Nej till en folkomröstning

Det blir inte någon folkomröstning om musikskolan i Älvsbyn. I måndagens kommunstyrelse röstades förslaget ner av majoritetspartiet S, som inte vill se folkomröstningar i budgetfrågor.

Det blir ingen folkomröstning om musikskolans framtid i Älvsbyn. I måndags sa majoritetspartiet S nej till förslaget i kommunstyrelsen. (Arkivbild)

Det blir ingen folkomröstning om musikskolans framtid i Älvsbyn. I måndags sa majoritetspartiet S nej till förslaget i kommunstyrelsen. (Arkivbild)

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-05-26 06:00
I januari överlämnade föreningen Musikskolans vänner namnunderskrifter från 1  597 Älvsbybor till kommunalråd Bill Nilsson (S). De som skrivit på namninsamlingen ville ha en folkomröstning om den kommunala musikskolans framtid. Men nu har förslaget röstats ner av Socialdemokraterna i kommunstyrelsen.
- Vi sa nej till folkomröstning. Anledningen är vår grundinställning i partiet om att folkomröstning bara ska ske i stora principiella beslut, som uranbrytning eller kommunsammanslagningar. Inte i en budgetfråga, säger Bill Nilsson.
Blir valfråga
Namnunderskrifterna som samlats in motsvarar ungefär 23 procent av kommunens röstberättigade invånare. Och med det i ryggen kommer inte Musikskolans vänner att ge upp, enligt ordförande Lars-Ingvar Wendt.
- Man nonchalerar ju invånarna när man säger nej till en folkomröstning! Vi i föreningen fortsätter absolut att kämpa. Detta kommer blandas in i valrörelsen då samtliga oppositionspartier vill återupprätta musikskolan om de får förtroendet efter valet, säger Wendt.
Enligt vice ks-ordförande Tommy Lindgren (S) har Älvsbysossarna diskuterat om musikskolefrågan kan komma påverka kommunalvalet:
- Nog kan det finnas risk att vi tappar röster, men vi får ta den diskussionen med väljarna i valrörelsen. För det finns inte pengar till att driva musikskolan. Under 2010 beräknas verksamheterna totalt gå omkring 8,7 miljoner kronor back, säger han.
"Begravningsstämning"
För musiklärarna var tisdagen tung efter beskedet om utebliven folkomröstning.
- Det är lite av begravningsstämning här i dag. Nu är verksamheten vi haft och byggt upp i 34 år borta. Det sista hoppet är höstens val och att oppositionspartierna kan ändra beslutet, säger Börje Andersson, musiklärare.
I juni ska folkomröstningsärendet upp i kommunfullmäktige, men Bill Nilsson förväntar sig inte något annat utfall.
FAKTA Turerna kring musikskola
I juli 2009 beslutade kommunfullmäktige att lägga ner musikskolans individuella undervisning och bara behålla den lagstadgade klassrumsundervisningen. Besparingen skulle bli 1,2 miljoner kronor.
Vid läsårsstarten påbörjades nedtrappningen av musikskolan. De flesta av musiklärarna är dock kvar läsåret ut eftersom de har ett års uppsägningstid.
I september 2009 bildades föreningen Musikskolans vänner för att kämpa mot nedläggningsbeslutet, bland annat genom namninsamlingen om folkomröstning.
Frågan om folkomröstning togs första gången upp i ks den 20 april i år, men bordlades då av Socialdemokraterna som ville ha mer rådrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om