Nedläggning av avdelning granskas

Turerna kring nedläggningen av Nybergas demensavdelning 4B ska granskas av länsstyrelsen. Detta efter klagomål från anhöriga som meddelades om flytten av de boende endast en vecka innan den skulle verkställas.

Rummen på 4B är tomma och de boende flyttade. Men nu ska länsstyrelsen granska hur kommunen gick till väga med information och planering kring nedläggningen av avdelningen.

Rummen på 4B är tomma och de boende flyttade. Men nu ska länsstyrelsen granska hur kommunen gick till väga med information och planering kring nedläggningen av avdelningen.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-09-18 06:00
Det var i mitten av juni (se PT den 23 juni) som anhöriga till de boende på 4B samt personalen fick veta att avdelningen skulle stängas. Redan veckan efter informationen skulle pensionärerna flyttas. Personalen reagerade starkt på det då flera av dem var på semester. De menade bland annat att omställningen för de dementa boende borde ske med ordinarie personal istället för semestervikarier.
Två brev
Efter reaktionerna omplanerades flytten till slutet av augusti.
- Eftersom personal och anhöriga tyckte det vore bättre att vänta beslutade vi sen att inte ha så bråttom, säger Birgit Nilsson, socialchef.
Nu har länsstyrelsen fått in klagomål på hur kommunen har skött stängningen av 4B.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för kommunala verksamheter och dit man i första hand vänder sig om man har klagomål som inte går att lösa på kommunal nivå.
- Vi har fått två brev från personer vars anhöriga berörs av flytten. Nu har vi öppnat tillsynsärenden för att se hur kommunen gått till väga i de enskilda ärendena och även i stort genom information och långsiktig planering, säger Gunmari Bjurholt, socialkonsulent äldreomsorgen länsstyrelsen Norrbotten.
"Långsiktig planering viktig"
I ett av breven till länsstyrelsen står det:
"Jag ber härmed länsstyrelsen att undersöka om Älvsby kommun har rätt att behandla demenspatienter på detta sätt, en patientgrupp som överhuvudtaget inte kan föra sin egen talan."
Om länsstyrelsen finner brister i hanteringen av ärendet kan de komma med kritik mot kommunen.
- Vi kan inte hindra ett kommunalt beslut men kan påpeka eventuella brister i information eller planering för att förebygga att det inte händer igen, säger Gunmari Bjurholt och fortsätter:
- Rent generellt är långsiktig planering och information väldigt viktig när det gäller dementa människor.
Älvsbyns kommun har nu skickat in en redogörelse till länsstyrelsen om hur informationen gick till kring stängningen. Kommunen kommer också själv att göra en utvärdering av avvecklingen vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om