Nedlagd förskola blir flyktingboende

Stigens nedlagda förskola blir nytt boende för ensamkommande flyktingbarn. Älvsbyns Fastigheter har redan påbörjat arbetet med att bygga lägenheter.

Stigens förskola har stängt och nu blir bottenplan på Lingonstigen boende för ensamkommande flyktingungdomar. (Arkivbild)

Stigens förskola har stängt och nu blir bottenplan på Lingonstigen boende för ensamkommande flyktingungdomar. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2013-02-13 06:00

Sommaren 2011 öppnade Älvsbyns kommun sitt första boende för 15 ensamkommande flyktingbarn.

Före hösten är det tänkt att ungdomarna ska flytta från övervåningen på Brostigen till de tomma lokalerna efter Lingonstigen på bostadsområdet Stigarna i Älvsbyn.

- Vi har bara ett tillfälligt bygglov på Brostigen eftersom det inte är handikapptillgängligt. Det är ett krav vid den här typen av mottagning, säger Anders Nilsson, vd Älvsbyns Fastigheter.

Utslussningslägenheter
Eftersom huset på Lingonstigen var förskola fram till årsskiftet måste detaljplanen för området ändras för att återigen skapa lägenheter i flerbostadshuset. Kommunen bjuder inte till samråd och synpunkter på planförslaget framförs skriftligen till miljö- och byggkontoret senast den 28 februari.

Älvsbyns Fastigheter har redan påbörjat arbetet med att anpassa lokalerna på bottenplan till lägenheter.

- Vi ska vara färdiga innan sommaren. Vi bygger också ett par utslussningslägenheter. Då de ensamkommande fyller 18 år måste de flytta från boendet och behöver en tillfällig lägenhet. Då är det smart att ha det i samma hus, säger Anders Nilsson.

Äldreboende på sikt
Arbetet ska finansieras med pengar som kommunen får av Migrationsverket för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Detaljplanen ska ge möjlighet att anpassa byggnaden inför ett eventuellt framtida äldreboende. Det finns planer på att bygga ut loftgångar på byggnadens entrésida för att förbättra tillgängligheten.

- Av alla husen som finns på Stigarna är det här enklast att montera hiss i, säger Anders Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om