Boliden har medvetet valt att inte söka något Natura 2000-tillstånd för att i stället göra det i ett senare skede. Bolaget menar att Bergsstaten ändå bör bevilja deras ansökan om bearbetningskoncession.
– Boliden har vetat om att det fanns en risk att vi skulle avslå ansökan och vi har egentligen inget annat val än att avslå ansökan eftersom de inte har sökt något tillstånd, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten.
Varför måste man söka det redan nu?
– Eftersom länsstyrelsen säger att Natura 2000-tillståndet ska vara avgjort innan vi beviljar koncession, man vill ha det prövat i ett tidigt skede.
Boliden har tre veckor på sig att överklaga – vilket man förväntas göra.
– Det är möjligt att regeringen skulle fatta ett annat beslut och i så fall får vi ju en vägledning av det då till nästa gång, säger Åsa Persson.
Det är första gången Bergsstaten prövar ett fall med liknande Natura 2000-omständigheter.
– Det kommer säkert krocka med andra koncessioner och då får vi säkert ett nytt sätt att jobba med det här, det har inte varit prövat förut.
Natura 2000-tillståndet söker man hos länsstyrelsen och det kan komma att bli helt avgörande för en framtida gruva i och med att länsstyrelsen har slagit fast att man måste söka det.
– Får du ett slutgiltigt nej där.. du har ju fortfarande överklagandemöjligheterna kvar, men det är klart att då är det ju kört, säger Åsa Persson.
Boliden måste alltså ha ett Natura 2000-tillstånd?
– Ja, i fall länsstyrelsen tycker det. Länsstyrelsen hade kunna säga att det berör Natura 2000 men att det inte påverkar så mycket. Nu bedöms det ju finnas en risk att det påverkas och då måste Boliden söka det här så att man kan pröva det ordentligt.
Regeringen är sista instans när det gäller koncessionen.
– Om regeringen väljer att bevilja det här så får de sin koncession, då har de sin mineralisering skyddad. När de sen har ytterligare material och vet hur de ska driva gruvan kan de söka miljödomen (i Mark- och miljödomstolen) som också krävs. Det är en annan prövningsprocess där man prövar lite andra delar. De klassiska miljöfrågorna. Vi prövar markanvändningsfrågorna, säger Åsa Persson.
Är det kört om regeringen säger nej till koncessionen?
– De skulle kunna söka Natura 2000-tillståndet och i så fall söka koncessionen från början. Då har man ju de handlingarna man behöver, så det blir ju lättare att göra det då men man måste gå ett varv till och ta nya tag och ta i tu med Natura 2000.