Nattpersonal sågar sparförslag
Nattpersonalen på Ugglan och Nyberga är på krigsstigen över kommunens nya sparplaner inom äldreomsorgen.För deras del väntar neddragning från fyra till tre personal per natt eller att ta på sig städning av korridorer och andra utrymmen.- Båda förslagen är helt förkastliga, säger Ingela Winberg.
Med åtta respektive nio avdelningar var har nattpersonalen på Nyberga och Ugglan ofta fullt upp med alla larm. Kommunens planerade nedddragningar möts av oro och ilska. "Båda förslagen innebär längre väntetider och sämre vårdkvalitet för våra boende" säger Ingela Winberg.
Foto: Therese Hedman
Nu är förslagen klara för beslut. På måndag ska de klubbas i kommunstyrelsen.
Sista minuten
- Vi vet att vi är ute i sista minuten, men hoppas ändå att kommunledningen ska lyssna på oss, säger undersköterska Ingela Winberg, som fått i uppdrag att författa en skrivelse till beslutsfattarna från nattpersonalen på Ugglan och Nyberga.
Enligt sparförslaget ska äldreomsorgen dra ner på nattpersonalen från fyra till tre personal per natt på vardera Ugglan och Nyberga. Alternativet är att nuvarande nattbemanning tar på sig att städa under sina tiotimmarspass.
Ugglan har 62 boendeplatser fördelade på åtta avdelningar, Nyberga 51 boendeplatser fördelat på nio avdelningar.
Sämre vårdkvalitet
- Båda förslagen innebär längre väntetider och sämre vårdkvalitet för våra boende. Tappar vi personal blir arbetsmiljön stressigare med mer ensamarbete och risk för felbedömningar och felmedicineringar, konstaterar Ingela Winberg och förklarar:
- Eftersom vi jobbar med människor, som var och en är unik med olika behov och önskemål, är inte den ena dagen den andra lik, inte ens timme för timme. Det är så mycket som kan hända, så många som är ledsna och oroliga eller arga och behöver någon som kan trösta, lugna och avleda.
- Och om vi går med på att städa: Vad händer om vi måste avbryta gång på gång för att göra hjälpinsatser eller om vi måste sitta vid en dödsbädd hela natten? Vad ska vi prioritera?
Att det är genom personalminskning kommunen kan spara pengar betvivlar inte Ingela Winberg.
- Men utan oss som valt detta ansvarsfulla arbete skulle kommunen inte klara sitt åtagande att erbjuda god omvårdnad. Det är vi som är äldreomsorgen, säger hon.
- Vårt arbete kan inte mätas i hur många minuter det tar att följa någon till toaletten eller hur många larm vi har i snitt per personal, för det finns de som inte kan förmedla sig genom att larma och de behöver också få sina behov av omsorg tillgodosedda.
- Frågan är vad de styrande i Älvsbyns kommun vill erbjuda våra gamla för typ av omsorg? Ska det vara en förvaring i väntan på döden där man enbart får sina basala behov tillfredsställda såsom mat, hygien och blöjbyten?
Fotnot: Nattpersonalens skrivelse finns att läsa i sin helhet på
PT:s webbsida, www.pitea-tidningen.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!