Nattbio för unga i Älvsbyn

I tider av hemladdning av film och kvällsstängda Älvsbyfik startas nu nattbio med kafé för ortens unga. En fredag i månaden under hela läsåret kommer det visas film efter ungdomarnas önskningar. Och för att få reda på vad som ska visas har en filmblogg startats.

Om ett par veckor startar det här gänget, Sven Th Eriksson, Anders Lindh, Mikael Larsson och Eva Zetterström upp Älvsbyns nya mötesplats för unga - Nattbio med café.

Om ett par veckor startar det här gänget, Sven Th Eriksson, Anders Lindh, Mikael Larsson och Eva Zetterström upp Älvsbyns nya mötesplats för unga - Nattbio med café.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-09-09 06:00
En ny mötesplats för unga håller på att skapas i Älvsbyn. Med en satsning på nattbio med kafé för ungdomar upp till 19 år vill arrangörerna väcka filmintresse och engagemang.
- Hela projektet bygger på inflytande från ungdomarna. De får själva önska vilka filmer de vill se och vi hoppas sedan att de tar över mer och mer genom att exempelvis ansvara för kaféet, ta inträdet eller bilda ett filmråd, säger Anders Lindh, Åsa-projektet.
Filmblogg
- För att ungdomarna lätt ska ha möjlighet att påverka har vi startat en filmblogg där de kan tycka till om vilka filmer vi ska visa. Inte ens de första filmerna är bokade än så det är bara att vara med och bestämma, berättar Sven Th Eriksson, Forum.
Idén till nattbion kläcktes för ett bra tag sedan, då man såg hur många som sökte sig till filmfestivalen som hålls en gång om året.
Hålla unga
från gatorna
- Vi insåg vilket värde det var i att 200 tonåringar kollade på film kring midnatt en fredag istället för att hänga på byn. För exempelvis gymnasieelever finns inga träffpunkter i Älvsbyn. Det hoppas vi ändra på nu, säger Sven Th Eriksson, Forum.
Nu kommer bio visas kontinuerligt en fredag i månaden hela läsåret med två filmer per kväll - en tidigare för barn från årskurs fyra och uppåt och en senare för äldre upp till 19 år.
- Mellan filmerna ska det vara kafé i biofoajén. Som det är nu har inget fik öppet efter 18 så vi tror det kan bli en bra mötesplats, säger Eva Zetterström från Blåslampan.
Även Vidsels unga kommer få ta del av vissa av filmerna då arrangemanget ska flyttas till Kulturhuset i alla fall två lördagar under höstterminen.
Helt drogfritt
Nattbion, som är helt drogfri, är ett samarrangemang mellan kommunen (Fritids- och kultur, Blåslampan och Åsa-projektet) samt Forum med Svenska filminstitutet som ekonomisk stöttepelare. Projekttiden är till att börja med ett år, men förhoppningen är att det faller väl ut och projektet förlängs med två år till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om