Nästan tusen missade samtal

Hälsocentralen i Älvsbyn är sämst i Norrbotten på att svara i telefonen. Man ligger även i botten när det gäller att ordna besök inom sju dagar – två tydliga brister i vårdgarantin.– Det är ett bekymmer för oss, säger hälsocentralchefen Agneta Björk.

Endast 66 procent av samtalen till Älvsbyns hälsocentral besvarades under perioden januari-juni 2015.

Endast 66 procent av samtalen till Älvsbyns hälsocentral besvarades under perioden januari-juni 2015.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-08-31 20:00

Sveriges kommuner och landsting, SKL, följer kontinuerligt upp telefontillgängligheten i primärvården. I veckan släppte man siffrorna för våren 2015, som visar att Älvsbyns hälsocentral bara svarade på 66 procent av de inkomna samtalen under perioden januari-juni.

Endast 1 911 av 2 890 samtal besvarades.

Hur kan ni missa nästan 1 000 samtal?

– Så kan man ju också räkna, men det vet vi ju inte. 66 procent var utslaget på sex månader, och det är ju inga bra siffror, säger Agneta Björk.

"Ligger risigt till"

– Sedan vet vi ju att om folk inte får svar så ringer man ju igen och igen. Så till sist kommer ju de allra flesta fram, men man får ju hålla på en del och det är ju inte bra, fortsätter hon.

Vårdgarantin, som är en del av hälso- och sjukvårdslagen och även ingår i den nya patientlagen, är tydlig med att alla som söker hjälp för ett hälsoproblem ska få kontakt med primärvården samma dag.

– Målet är ju hundra procent, och vi ligger ju risigt till där. Vi har pratat jättemycket om det och har försökt med olika alternativ för att det ska bli bättre. Vi jobbar jättemycket med det, även om siffrorna är dåliga, säger Björk.

"Tar ju resurser"

Snittet i Sverige är 87 procent när det gäller besvarade samtal – en siffra som Älvsbyn har varit över för ett par år sedan.

– Det som har hänt sista tiden som påverkar en hel del, det är ju att vi har få doktorer. Vi har mer sköterskemottagning så att patienterna får träffa en sköterska om det inte finns en doktor, och det tar ju resurser. Vi skulle kunna sätta alla i telefonen, men då finns det ju ingen fysisk person att träffa, säger Björk.

Hon har just nu två läkare i fast tjänst, och en tredje på väg in. För att vara fullbemannade behövs dock sex läkare – men i stället tvingas man täcka upp med stafettläkare.

"Ingen ursäkt"

När man ringer till hälsocentralen placeras man i kö på en uppringningslista. Hur många som sitter och ringer upp patienter varierar.

– På förmiddagarna har vi mellan fyra och sju personer som sitter och ringer upp patienter. På sen eftermiddag kan det vara en som sitter, eftersom trycket oftast är hårdast på morgonen.

Om vårdpersonal bedömer att man behöver träffa en läkare ska man, enligt vårdgarantin, få en tid inom högst sju dagar. 15 procent av patienterna i Älvsbyn tvingas dock vänta längre än så.

– Det är ju inte bra, det ska ju vara 100 procent där också. Men det är väldigt bra siffror sett till den bemanning vi har. Det är en förklaring, men ingen ursäkt, säger Agneta Björk.

FAKTA Måluppfyllelse vårdgarantin Pite älvdal våren 2015

Besvarade samtal Besök inom 7 dagar

* Sverige 87% 90%

* Norrbotten 92% 92%

* Arjeplogs hälsocentral 99% 90%

* Arvidsjaurs hälsocentral 93% 95%

* Piteå hälsocentral 91% 94%

* Älvsbyns hälsocentral 66% 85%

* Cederkliniken, Piteå 86% 98%

* Furunäsets hälsocentral 97% 98%

* Norrfjärdens hälsocentral 97% 100%

* Öjebyns hälsocentral 76% 97%

Källa: väntetider.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om