Studieförbundet vuxenskolan är just nu på länsturné tillsammans med Migrationsverket och länsstyrelsen för att prata om myter och fakta kring asylsökande, flyktingar och ensamkommande barn. Efter att man tagit konceptet från Gällivare och Kalix vidare till Pajala och Boden gästade man Älvsbyn förra veckan.
Torbjörn Nilsson från Migrationsverket var först ut och han började med att ta död på ett par myter – bland annat om fina kläder och gratis tandvård.
– Asylsökande har rätt till akut tandvård och läkarvård som inte kan anstå. Barn gör man däremot ingen skillnad på.
"De är mästare"
– När det gäller kläder så kan de få ett vinterbidrag för att köpa vinterkläder beroende på när de anländer, och då är de second hand-priser bidraget är baserat på. Kommer de tre månader före vintern har de inte rätt till det eftersom vi bedömer att de hinner spara då, fortsätter Nilsson.
En ensamstående asylsökande får 71 kronor om dagen i ersättning. Lever man tillsammans med någon sjunker ersättningen till 61 kronor per dag.
– Har de barn så sjunker ersättningen per person ytterligare. De är mästare på att överleva.
"Det finns ett tak"
– Bor de dessutom på ett boende som står för maten, som exempelvis hos Bert Karlsson, får de bara 24 respektive 21 kronor om dagen, säger Torbjörn Nilsson.
Han förklarar även att de skyhöga siffrorna som florerar i sociala medier om vilken ersättning Bert Karlsson håvar in per asylsökande inte stämmer.
– När vi först tvingades att upphandla såna tillfälliga boenden gjorde vi många fel. Men i dag finns det ett tak som gör att vi max kan betala 350 kronor per dygn och asylsökande. Då går 200 kronor till boende och 150 kronor till tre mål mat.
Torsten Fors, länsstyrelsen, svarade på frågor som rörde de som får uppehållstillstånd.
Behöver invånare
Många var nyfikna på om SFI-undervisningen eventuellt ger någon ersättning.
– De får etableringsbidrag, och till det hör en etableringsplan där SFI ingår. Följer man inte planen påverkar det bidragen, men de får ingen ersättning specifikt för SFI.
Han menar även att Norrbotten är beroende av att minst 8 000 människor flyttar till länet varje år för att inte riskera en negativ befolkningsstatistik. Helt enkelt för att det dör fler än vad de föds, samt att många väljer att flytta från länet.
– En av utmaningarna är att få fler kvinnor att flytta till länet. Det är en trend vi måste vända, det är inte hållbart att det fortsätter så här, konstaterade han.