"Musiklivet i Älvsbyn är mer än musikskolan"
- Varför bara svartmåla framtiden? Musiklivet i Älvsbyn står inte och faller med verksamheten som berörs av den här sparåtgärden. Det säger Peter Eriksson (S), en av politikerna bakom förslaget att lägga ner musikskolan i Älvsbyn.
"Med tanke på kommunens ekonomiska läge är det inte konstigt att Ks beslutat lägga ner musikskolan. Om intresse finns kommer delar av verksamheten att leva vidare via föreningslivet och studieförbunden", säger Peter Eriksson (S).
Foto: Britt Lindgren Blom
- Som frivillig kommunal verksamhet har den varit i fokus flera gånger under 2000-talet då budgetberedningen diskuterat sparåtgärder. Jag har försvarat musikskolans fortlevnad tidigare, men nu går det inte längre.
- Visst är det tråkigt att ta bort en fungerande verksamhet, men just därför har budgetberedningen också föreslagit att överföra 300 000 kronor till Fritid & Kultur i förhoppning om att föreningar och studieförbund ska ta över och fortsätta med en del av musikundervisningen individuellt och i grupp.
- Det jag tycker är sämst är att de yngsta mellanstadiebarnens möjlighet att komma i kontakt med ett musikinstrument och upptäcka om de har talang för musik, sannolikt kommer att minska. Men om studieförbunden är på hugget då musikskolan läggs ner borde det inte behöva bli så, säger Peter Eriksson.
Fortsätta ideellt?
Ingen av kommunens nuvarande musiklärare är bosatt i Älvsbyn. Ändå ser Peter Eriksson inga problem med hur studieförbunden ska kunna rekrytera ledare.
- Varför skulle det inte finnas musikintresserade som vill jobba ideellt med fritidsverksamhet? Om man dessutom gör det som studiecirkelledare i någon form behöver det inte bli helt ideellt.
- Samma sak med musikföreningen Brasset. Jag är övertygad om att Älvsbybrasset kommer att finnas kvar, åtminstone så länge de nuvarande medlemmarna tycker det är kul att vara med.
Men hur ska rekryteringen av nya yngre orkestermedlemmar gå till?
- På sikt kan det bli problem, medger Peter Eriksson.
- Samtidigt ska man komma ihåg att musiklivet i Älvsbyn är mycket mer än en blåsorkester och ett storband. Tänk på alla körer och lokala band som spelar rock- och bluesmusik! Och dragspelsklubben! Inte är det kommunala verksamheter.
"Inte råd vara bäst"
Enligt Peter Eriksson brukar organisationsförändringar ofta medföra reaktioner från berörd personal.
- Så också i detta fall, men jag tycker att musiklärarna tar på sig alldeles för stort ansvar när de uttrycker oro för hur den läroplanbundna musikundervisningen ska organiseras. Det är rektorernas sak att sköta den biten.
Apropå det: Estetiska programmet på gymnasieskolan tappar elever som valt musikinriktning om musikskolan läggs ner. En utbildning som på kommunens hemsida beskrivs som bäst i Norrbotten för att den erbjuder flest undervisningstimmar i veckan per elev.
- Som framtiden ser ut har Älvsbyn inte råd att vara bäst i någonting, säger Peter Eriksson.
Du har själv varit med i Brassets styrelse. Varför?
- För att jag är en föreningsmänniska och blev tillfrågad, dessutom för att min dotter under en tid var med i orkestern. Jag slutade efter något år eftersom jag inte kände mig hemma med just denna typ av musikförening och den sortens musik, svarar Peter Eriksson och avslöjar att han personligen föredrar att spela och lyssna på 70-talsrock.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!