Musiklärarna i Älvsbyn spelar på sista versen
Trots att kommunala musikskolan i Älvsbyn är nedlagd sedan årsskiftet pågår elevundervisningen som vanligt. - Vi jobbar tills våra uppsägningstider går ut i oktober, men det börjar bli svårare och svårare att peppa varandra att känna arbetsglädje, säger musiklärare Börje Andersson.
Frågetecknen är många om hur Älvsbyns musik- och kulturverksamhet för barn och ungdomar ska utformas till hösten. Av musikskolans budget på cirka 1,5 miljoner kronor har fritids- och kulturnämnden knappt en tredjedel kvar att förfoga över.
Foto: Therese Hedman
Nu råder av förklarliga skäl en uppgiven stämning bland de välbekanta eldsjälarna. Alla sju musiklärarna är uppsagda från tjänsterna som rör enskild elev- och gruppundervisning på skoltid. För exempelvis Älvsbybrassets ledare Gunnar Ullberg rör det sig om närmare 70 procent av hans heltid.
Söker nya jobb
I fortsättningen ska det bara finnas totalt tre heltidstjänster för musiklärare, som förväntas kunna täcka in och pussla ihop den lagstadgade klassundervisningen i musik i samtliga grundskoleklasser.
- Det är nästintill omöjligt att lösa klassundervisningen schematekniskt på tre musiklärartjänster. Det kommer att bli mycket påfrestande för dem som ska jobba heltid i klasserna, konstaterar Börje Andersson.
Flera av musiklärarna har börjat spana efter andra jobb utanför Älvsbyn. Börje och hans fru Maria Andersson är de enda som är bosatta i kommunen.
- För oss kan det bli fråga om att tvingas flytta för att klara försörjningen, säger han.
Sågat kulturutbud?
Fram tills nedläggningsbeslutet togs i fjol somras har musiklärarna varit stolta över att Älvsbyns lilla musikskola kan erbjuda undervisning i samtliga instrument och nästan alla musikgenrer. Tillsammans med sina cirka 250 elever har de jobbat på i tron att kommunledningen också sätter värde på deras arbete.
- Nu inser vi att vi representerar ett kulturutbud som de styrande i den här kommunen inte vill ha. Det ska tydligen satsas på enbart rock och pop bland Älvsbyns unga, inte det gängse instrumentutbud som Sveriges flesta musik-och kulturskolor erbjuder.
- Ändå fick jag en förfrågan av en S-politiker häromdagen om Älvsbybrasset vill vara med och spela i förstamajtåget även i år. Jag tackade nej. Det skulle ju kännas som att spela på vår egen begravning, säger Börje Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!