Musiklärare kräver att sparförslaget skrotas

Inför kommunstyrelsens sparbeslut på måndag slår musiklärarna i Älvsbyns kommun gemensamt larm till medborgarna:- Agera nu! Det vore förödande för alla musicerande elever om musikskolan läggs ned, men också för Älvsbyns kulturliv i alla dess former!

"Älvsbyns cirka 250 musicerande elever drabbas hårdast om musikskolan läggs ner. Det betyder också slutet för musikskolans orkesterverksamhet, Brasset och storbandet", förklarar kommunens musiklärare. Från vänster Maria Andersson, Gunnar Ullberg, Magnus Wiklund, Malin Jakobsson, Börje Andersson och Ing-Marie Olavi.

"Älvsbyns cirka 250 musicerande elever drabbas hårdast om musikskolan läggs ner. Det betyder också slutet för musikskolans orkesterverksamhet, Brasset och storbandet", förklarar kommunens musiklärare. Från vänster Maria Andersson, Gunnar Ullberg, Magnus Wiklund, Malin Jakobsson, Börje Andersson och Ing-Marie Olavi.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2009-05-22 06:00
Kommunala musikskolan i Älvsbyn har funnits i sin nuvarande form i drygt 30 år. Policyn, som vilar på tidigare politiska beslut, bygger på att alla barn i möjligaste mån ska få chansen att spela ett instrument. I förlängningen erbjuds alla att vara med i olika samspelssammanhang, i ensembler och
orkestrar.
Musiklärarna är i de flesta fall så kallade kombinationslärare, där musik i grundskolan är en del av tjänsten och musikskolan den
andra delen.
- Den mångfacetterade strukturen på verksamheten gör att vi i likhet med de större kultur- och musikskolorna kan erbjuda undervisning i stort sett i alla instrument. Detta ger stora möjligheter till ensemble- och orkesterspel i olika former, förklarar Börje
Andersson.
Etablerade kontakter
Musikskolan medverkar årligen i ett stort antal konserter i Älvsbyn med omnejd.
- Med andra ord bidrar våra elever till att berika det totala kulturlivet i Älvsbyns kommun, säger Gunnar Ullberg.
- Vi har också många kontakter med musiklivet i övriga länet. Norrbottensmusiken är en av våra största samarbetspartners i fråga om olika konsertsammanhang. Norrbotten Big Band och Norrbottens kammarorkester är de vanligaste.
Musikskoleelever från Älvsbyn är även med i de orkestrar som Norrbottensmusiken driver i form av AYJO (Arctic Youth Jazz Orchestra) och NUS (Norrbottens Ungdomssymfoniker).
Färdigbrassat
- Vi har ett väl etablerat samarbete med orkestrar och ensembler från andra musik- och kulturskolor i länet. Mest kontakt har vi med kollegorna inom fyrkanten, säger Börje Andersson.
- Den verksamhet som musikskolan bedriver på 3,5 tjänster är ett minimum av resurser för att bedriva en så pass stor verksamhet som krävs för att ensemblerna och orkestrarna ska kunna fungera. Det ingår mycket ideellt arbete för att få det att gå ihop.
- Om musikskolan läggs ner innebär det därför också slutet för Älvsbybrasset och våra övriga orkestrar.
Genom orkesterverksamheten har Älvsbyn haft bra ambassadörer.
-De turnéer som framför allt Älvsbybrasset gjort under årens lopp har inneburit många goda kontakter både inom och utom landets gränser. Älvsbyns kommun har fått mycket gratis reklam och PR på detta sätt.
FAKTA Konsekvenser av att lägga ner musikskolan
De flesta barn och ungdomar i Älvsbyns kommun, däribland de som bor i byarna, kommer inte att få lära sig spela något instrument. För närvarande deltar cirka 250 barn i musikskolans frivilliga undervisning.

Att (som budgetberedningen föreslår) förlägga musiklektioner på eftermiddags- och kvällstid gör det svårt för ungdomar som idrottar att även kunna satsa på musiken.
De orkestrar som nu är aktiva inom musikskolan, Brasset, Minibrasset Stråket och Storbandet kommer att upphöra.

Musikskolans elever kommer inte längre att medverka i till exempel Älvåkraskolans teaterprojekt eller Vidselsskolans och Parkskolans musikaler. Inte heller vid skolavslutningar och examensfirande.

Det blir inga fler vår-, höst och julkonserter med musikskolans elever.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om