I måndags skickade Fritid och kultur ut en intresseanmälan till kommunens grundskolor och gymnasium, som lärarna ombads dela ut i sina respektive klasser från årskurs två upp till motsvarande årskurs på gymnasiet. Detta för att få ett underlag inför höstens planerade återstart av musikskola med dans, sång och teater.
Enkäterna skulle vara ifyllda och inlämnade senast klockan tolv på tisdag. Flera klasser, bland annat 8 B på Älvåkraskolan, fick inte enkäten förrän på tisdag eftermiddag.
- Det är lugnt. Det tog bara fem minuter att kryssa i svaren, säger en av åttorna.
"Ögonblicksbild"
Eleverna har fått välja mellan fem alternativ: Musik (vilket instrument vill du spela), dans (vilken sorts dans), sång (enskilt eller körsång), teater, samt "eget förslag". Det finns också en ruta för "inte intresserad av något av alternativen".
622 av totalt 848 elever i de tillfrågade klasserna har svarat, vilket ger en svarsfrekvens på drygt 73 procent. 250 elever har svarat att de inte är intresserade.
På måndag ska fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund presentera resultatet för kommunstyrelsen. PT kan redan nu avslöja utfallet av den hastigt genomförda intresseanmälan.
- Syftet var att få en ögonblicksbild av vilken inriktning eleverna vill ha på den blivande musikskolan med dans och teater. Det ska inte ses som ett färdigt underlag, bara som en fingervisning till politiken om vilka förväntningar eleverna har, förklarar Kjell Tegnelund.
Musik dominerar
De flesta eleverna (närmare 60 procent) har angett alternativet "musik". Stränginstrument (framför allt gitarr) står högst i kurs, därefter kommer klaviatur (piano), blås- och slaginstrument i nämnd ordning. Stråkinstrument har fått minst antal kryss, knappt en tiondel.
24 procent har svarat att de vill ägna sig åt dans.
- Bugg, breakdance och streetdance finns med bland önskemålen, säger Kjell Tegnelund.
Alternativen sång och teater har fått vardera cirka tio procent av de totala intresseanmälningarna.