Strategin för utveckling av små och medelstora företag i nordvästra Rysslands glesbefolkade områden bygger på samma princip som Älvsbyns kommun använt sig av i sina egna nyföretagarprojekt "Företagande i glesbygd" och "Incubator", två EU-projekt med inriktning på starta-eget och nätverksbyggande. Nyföretagarprojekten, som pågått sedan 2001, drivs i nära samverkan mellan kommunen, Arbetsförmedlingen, Företagarna i Älvsbyn och utbildningsföretaget Kompetensutvecklarna.
Växande vänskap
- Redan när styrgruppen för Tacis-projektet träffades första gången insåg vi att vi skulle kunna inleda mer samarbete mellan kommunerna. Under projektets gång har vänskapen utvecklats och nu är det dags att göra slag i saken och teckna ett vänortsavtal, förklarade Bo Johansson vid tisdagens ceremoni i kommunhuset i Älvsbyn.Tre delmål
En rysk delegation bestående av Montjegorsks borgmästare, kommunfullmäktiges ordförande, skolchef och nyföretagarcentrats chef fanns på plats för att bevittna det historiska undertecknandet. Så även Tacis-projektets ledare Britt Hällerstrand, Kompetensutvecklarna, samt Älvsbyns kommunchef Ralph Forsberg och utvecklingschefPer Nilsson.
Avtalets övergripande mål är att det ska stimulera till ökat samarbete i syfte att befrämja vänskap och förståelse mellan de två orterna samt att öka gräns-överskridande kontakter mellan olika organisationer, företag och individer. Samarbetet ska bygga på respekt och förståelse för historiska, kulturella och institutionella olikheter.
Ett delmål är att kommunerna under de kommande fem åren ska utveckla projekt och nätverk inom näringslivsutveckling med tyngdpunkt på insatser för små och medelstora företag verksamma i Älvsbyn och Montjegorsk. Så även utveckla samarbetet kring ungdomsfrågor, i huvudsak via orternas verksamma ungdomsorganisationer.
Ett tredje delmål är att parterna ska hjälpas åt att jobba med miljöfrågor, framför allt på områden som den lokala myndigheten kan påverka.