Ska man köpa mjölk från ett mejeri i Norrbotten blir det därmed bara gårdsmejeriet i Vuollerim att välja på. Utan mejeri får bönderna sälja väldigt lite mjölk direkt till konsumenten.
– Det går att få sälja mjölk direkt från gården opastöriserad, men det är så otroligt lite det handlar om, bara 70 liter i veckan och med rejäla varningstexter. Det är rigorös lagstiftning kring det. Annars måste man bygga ett eget mejeri och det är väldigt stora pengar som ska investeras i så fall, säger Beatrice Ramnerö, mjölkbonde i Lillkorsträsk.
Hon har själv följt debatten i sociala medier då nyheten om nedläggningen lagts ut. Då var det flera som skrev att de minsann skulle sluta köpa Norrmejeriers produkter.
– Det är det absolut sämsta för oss mjölkbönder. Det är fortfarande vår mjölk som går till Norrmejerier. Det är jättetråkigt att mejerier lägger ner, både för jobben och ur beredskapssynpunkt är det bra om anläggningen är igång. Men det är vi bönder själva som äger anläggningarna och vi har inte råd. Förhoppningsvis ska det här leda till att bönderna kan få mer betalt för sitt arbete, säger Beatrice Ramnerö.
Hon förstår också att många är arga över beslutet.
– Det förstår jag att det första som händer när man hör det är att man blir arg. Men det är viktigt att förstå varför man fattat det här beslutet. Det går inte ha en fabrik som går på halvfart helt enkelt, säger Ramnerö.