Mjölkbonden: "Vi har alla förutsättningar här"

Pandemin har satt spår i lantbrukarnas verksamhet på olika sätt under året. Trots det redovisar Norrmejerier en ökad mjölkinvägning och starka finanser. "Vi behöver dom för att överleva", säger mjölkbonden Magnus Sundin.

Magnus Sandin är positiv till glesheten mellan gårdarna. Det gör att djuren inte drabbas av sjukdomar och pandemier i samma utsträckning som gårdarna i södra Sverige.

Magnus Sandin är positiv till glesheten mellan gårdarna. Det gör att djuren inte drabbas av sjukdomar och pandemier i samma utsträckning som gårdarna i södra Sverige.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-03-08 21:00

Magnus och Anki Sandin kom till Älvsbyn för över 25 år sedan. Utan rötter i Norrbotten köpte de en gård och i dag är de en av Norrmejeriers leverantörer. Den friska luften och det rena vattnet är bara några av orsakerna till att de valde Älvsbyn.

– När vi flyttade upp 1994 fanns 15 gårdar i kommunen. I dag finns det sammanlagt under 60 mjölkgårdar i hela Norrbotten. Vi lever i en tynande tillvaro, säger Magnus Sandin.

Magnus och Ankis gård är en av gårdarna i Norrbotten som levererar mjölk till Norrmejerier. Föreningen avslutade 2020 med en ökad mjölkinvägning och starka finanser. Resultatet landande på 63 miljoner och föreningen föreslår en utdelning av cirka hälften till de norrländska mjölkbönderna.

– Resultatet som man gör är till stor del för att man sålt ett varumärke, Gainomax, berättar Sandin. 

Utdelningen till bönderna blir i snitt 17 öre per kilo.

– Det är en höjning i form av en insatsemission, säger Magnus Sandin. 

Insatsemissionen innebär att pengarna fördelas mellan delägare men stannar i företaget.

Magnus Sandin berättar att det varit låga avräkningspriser under hela fjolåret och att flera gårdar drabbats av isbränna. En annan orsak tror han är mejeriernas hemliga priser. 

– En bonde har sällan samma pris som en annan och när allas priser är hemliga är det komplext att följa. 

En mjölkbonde får betalt efter halter i mjölken, såsom fett och protein, något som gör att betalningen skiljer sig enormt mellan bönderna. Magnus Sandin berättar därav vilken vikt djurens kost och skötsel spelar in.

– Vi har konsumenterna med oss. De är beredda att betala ganska mycket mer om det kommer från Norrbotten. Om man jämför med 1980-1990 så är det i princip samma mjölkpris per liter som i dag. Kostnaderna försvinner i stället runt omkring.

Norrmejerier har under 2020 varit i en stor investeringsfas, där de börjat producera grillost åt Ica och Fontana. 

– Vår livlina är att vi har någonstans att leverera vår mjölk. Norrmejerier är de enda som gör det. Vi är i behov av dem för att överleva.

Magnus och Anki Sandin är likt många andra bönder i Sverige oroad över vad som kan komma att ske i framtiden.

– Vi minskar stadigt i antal och i Norrbotten börjar vi nu nå en kritisk gräns. Vi är få bönder, men vi har alla förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!