Målet är att 80 procent av föräldrarna som är inskrivna i mödrahälsovården ska få ett separat hälsosamtal. Enligt Region Norrbottens statistik ligger Älvsbyn sämst till i Pite älvdal med 47 procent måluppfyllelse.
– Alla erbjuds och får ett hälsosamtal, 100 procent, säger Agneta Björk.
Enligt henne är statistiken från Region Norrbotten felaktig då barnmorskan på grund av prioriteringar inte registrerat alla hälsosamtal, något som måste ske manuellt.
– Naturligtvis är målet att registrera bättre men det absolut viktigaste är att ha fokus på patienten, säger verksamhetschefen och ifrågasätter Region Norrbottens ålderdomliga system.
– Jag hoppas att det kan registreras per automatik så barnmorskorna kan ägna sig åt sitt jobb. Allt som ska registreras och fyllas i tar tid från patienten.
Men det är inte utebliven registrering som ligger bakom att Älvsbyns hälsocentral ligger sämst till i Pite älvdal med 41 procent genomförda depressionsscreeningar.
– Vi kan inte erbjuda alla depressionsscreening, och vissa som erbjuds tackar nej. Det här är frivilligt, säger Agneta Björk.
Enligt henne ska inte personer som redan går på behandling för psykisk ohälsa erbjudas screeningen. Även personer med språksvårigheter faller bort i urvalet.
– Vi har många nysvenskar och asylsökande, och de får också barn. Samtidigt har vi ett högre ohälsotal som kanske också ligger till grund för det här.
Då det gäller telefontillgänglighet och tillgänglighet till läkarbesök inom sju dagar var Älvsbyns hälsocentral sämst i älvdalen från januari till augusti. Något som nu har förbättrats enligt Agneta Björk.
– Vi har varit skitdåliga. Vi har haft ett jätteproblem med högt tryck, men även att vi inte har svarat på alla samtal. Botten var i våras när siffrorna var bedrövliga (44 procent telefontillgänglighet i april), men sedan dess har vi lyckats jättebra. Nu ligger vi på 93-95 procent