I Piteå vill kommunalrådet Peter Roslund (S) krympa antalet politiker genom att slå ihop vissa nämnder.
Älvsbyns kommun var först i Norrbotten med att genomföra en liknande men mer drastisk politisk omorganisation efter valåret 2006. Nämnderna bantades och fråntogs sitt budgetansvar medan makten hamnade under kommunstyrelsen. Tre år senare var läget så allvarligt att kommunen stod inför två alternativ: Återgå till den gamla organisationen eller förändra den nya. S drev då igenom att skrota alla nämnder förutom myndighetsnämnden och ersätta dem med tre beredande utskott med fem ledamöter vardera. 26 förtroendevalda platser försvann.
Dålig demokrati
- Det blev ett tjänstemannastyre när nämnderna skrotades och färre politiker fick ett större ansvar. Politikerna har mycket mindre att säga till om, säger Harry Nyström, gruppledare för Vänsterpartiet i Älvsbyn.
Han förklarar tjänstemannastyret med att politikerna inte längre har tid och möjlighet att sätta sig in i alla beslut.
- Vi hinner inte förankra det i partierna utan måste lita på tjänstemännen. Det är ingen bra demokrati, säger han.
Hur ser du på vägen som Piteå kommun vandrar?
- Det går mot det som vi har i Älvsbyn och det blir inte bra. Politikerna tappar lusten att jobba politiskt. Det är nästan hopplöst att få nya politiker att engagera sig.
Flera S-avhopp
Missnöjet mot omorganisationen i Älvsbyn var stor både internt hos Socialdemokraterna och hos oppositionen efter 2007. Flera ledande S-politiker hoppade av i missnöje och förutom tjänstemannastyre talade kritikerna om att en orimlig arbetsbörda landat på kommunstyrelsens ledamöter.
Februari 2011 drev oppositionen igenom att organisationen ska ses över på nytt och ett förslag ska lämnas till fullmäktige före årsskiftet 2014. Vänsterpartiet och Folkpartiet är två partier som vill återgå till budgetansvariga nämnder nästa mandatperiod.
- Man känner nästan att det har blivit ett tjänstemannastyre här i Älvsbyn. Vi har ingenting att säga till om, säger Lars-Ingvar Wendt (FP), ordförande i beredningen om framtidens politiska organisation.
Ett problem han nämner är att politikerna i utskotten och budgetberedningen enligt kommunallagen måste vara ersättare eller ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen.
Kan inte ta in folk
- Det är för mycket jobb för få människor i den nya organisationen. Sitter du i kommunstyrelsen ska du vara med i utskotten trots att du inte vet något om exempelvis äldrevården. Vi kan inte ta in folk utifrån. I nämnderna kunde man ta in politiker med specialistkunskaper inom det sociala eller skolan, säger Wendt.
Centerpartiets gruppledare i Älvsbyn konstaterar att belastningen på kommunstyrelsens ledamöter är väldigt tuff idag och att det finns en hel del att se över.
- Jag är tveksam till en fullständig återgång men att det inte är bra som det är nu tror jag att flera av oss känner. Det svåra är att det har gått en och en halv mandatperiod. Att göra något nu kräver både pengar och omtänk från grunden igen, säger Matilda Wiklund.