Älvsbyns kommun räknade alltså med nästan 26 miljoner kronor i underskott när budgeten sattes, men under våren har utgifterna vuxit för många verksamheter och kommunen spås backa 15 miljoner extra. Samhällsbyggnad är det enda verksamhetsområdet som inte visade minus fram till april.
– Det är ansträngt. Verksamheterna jobbar redan stenhårt, men det behöver göras ännu mer. Positivt är att vi får den här signalen så pass tidigt på året så att vi fortfarande har tid att göra någonting åt det, säger Johan Dahlqvist (M), kommunalråd.
De två största avvikelserna finns inom drift- och service och inom social verksamhet. De har en prognostiserad avvikelse på 8 miljoner respektive 12 miljoner kronor.
– På drift och service står fastigheter för 4,2 miljoner kronor och den stora kostnaden där är fjärrvärmekostnader som sticker iväg. Det är en sån sak som är svårt för verksamheterna att göra någonting åt. Man får fortsätta att ha varmt eller så kallställa, och det är ju inte ett alternativ, säger Johan Dahlqvist.
Under måndagens kommunstyrelse fick kommunchefen i uppdrag att återkomma med förslag på hur underskottet ska motverkas. Den 31 maj är det extrainsatt möte på grund av budgetarbetet och då kommer även åtgärdsförslagen att komma upp.
Kan det bli aktuellt med köpstopp i verksamheterna?
– Nej jag vill inte gå så långt. Det hoppas jag verkligen inte att vi hamnar i. Det ska vara sällsynt och vid väldigt extrema tillfällen. Vi ska undersöka alla andra möjliga vägar först, för i slutändan blir inte köpstopp bra. Det är inget som det pratas om just nu, säger Dahlqvist.
Social verksamhet med individ och familj har löst många problem på senare tid, men fortfarande är kostnader för externa handläggare kvar, och placeringskostnaderna har varit högre än budgeterat för 2024. Det gör att de backar nästan sex miljoner kronor. I äldreomsorgen är också läget tufft bland annat för ökade kostnader till Regionen när det är fullbelagt på särskilt boende i Älvsbyn. Det har varit kö till platserna under våren.
– Vi har inte kunnat ta hem våra medborgare när många blivit sjuka under februari och mars. Det är en sån sak som är jättesvår att påverka. Det som händer händer. Däremot tog vi nu ett beslut om att förtäta Ugglan för att få till fler platser och kunna ta hem våra äldre istället för att de ska ligga på regionen med höga kostnader, säger Dahlqvist.