Länsstyrelsen sa nej till Bolidens ansökan om bearbetningskoncession och frågan har nu legat på regeringens bord sedan januari 2017. Bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) vet inte om han kommer sitta i den regering som fattar det slutgiltiga beslutet om Lavergruvan.
– Jag kan inte ta ställning till det nu. Den regeringen som fattar det beslutet kommer att göra det gemensamt, säger Peter Eriksson.
Han tillstår dock att det är värdefullt att besöka projekt på plats för att bilda sig en uppfattning. Det är emellertid svårt att föreställa sig den framtida gruvan, med sina 5 000 hektar och fem gruvdammar.
– Jag tänker att det är en enorm anläggning som Boliden planerar. Den berör ett väldigt stort område, säger Peter Eriksson.
Ulf Johansson representerar Miljögruppen Pite älvdal, som länge jobbat för att stoppa gruvetableringen. Han berättar att den framtida gruvan, om den blir verklighet, kommer att påverka både Piteås och Älvsbyns vattentäkter. Utsläppen till luft och vatten är ett faktum, risken för dammbrott är ytterligare en aspekt som inte går att bortse från.
– Hela Älvsbyns kommun släpper ut 37 000 ton kolidioxid per år. Om Lavergruvan blir av så kommer den släppa ut 54 000 ton kolidioxid per år, säger Ulf Johansson.
Peter Eriksson konstaterar att projektet kommer att få en stor miljöpåverkan.
– Generellt sett är jag inte emot gruvor. Det är en viktig del av Norrbottens näringsliv, som behövs. Sen måste man väga ingreppen i naturen mot vad det ger, säger han.
Boliden har tidigare nämnt att antalet arbetstillfällen kan komma att likna något vid Aitikgruvan, det vill säga 700. Samtidigt har företaget varit försiktigt med att gå ut med exakt numerär.
– Vi vill lyfta vad det är man tar bort om man startar en gruva här. Skogen i området genererar 1,2 miljoner kronor i tillväxt per år. Området nyttjas också av rennäringen och turistnäringen, säger Ulf Johansson.
Peter Eriksson lyssnar uppmärksamt på Miljögruppens synpunkter.
– Norrbotten håller på att förändras. Historiskt sett har det här länet byggts upp med stora exploateringar. Det är viktigt att vi också får till nya hållbara lösningar, som inte förstör naturen, så att vi kan nyttja andra möjligheter i framtiden, säger han och fortsätter.
– Vi har stora naturvärden här som inte finns i övriga Europa, säger Peter Eriksson och konstaterar att myndigheterna hittills sagt nej till Lavergruvan.
Margaretha Johansson, som är ordförande i Miljögruppen, är nöjd med ministerbesöket.
– Jag visste redan innan att han inte skulle lämna något besked. Men det känns ändå som ett erkännande för allt arbete vi lagt ner att vi lyckades få en minister till Laver. Det är viktigt att skapa uppmärksamhet kring frågan, säger hon.