Minimiarvodet stör hussäljare

Mäklarnas minimiarvode gör att det blir dyrt för villaägare att sälja hus till lägre priser. I byar som Vidsel kan arvodet landa på över 20 procent.

Arvode. När minimiarvodet kickar in ökar arvodet i procent.

Arvode. När minimiarvodet kickar in ökar arvodet i procent.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Älvsbyn2016-09-11 19:00

Många husägare som ska sälja, har sålt eller till och med köpt villor i Älvsbyns kommun rycker på ögonbrynen när de ser vilka arvoden mäklarna begär.

En köpare av ett hus i en by utanför Älvsbyn tycker det är skamligt att 34 900 kronor av köpesumman på 160 000 kronor hamnar hos mäklaren och inte hos säljaren.

– Jag känner säljaren och eftersom det inte var några andra spekulanter så sa jag att vi kunde göra det utan mäklare. Men då jag räknades som spekulant tvingades säljaren gå ner i pris i stället, säger köparen.

En annan säljare menar att ett fast minimiarvode skapar frågetecken gällande engagemang.

– Om mäklarna får 40 000 kronor oavsett hur många och hur höga bud det kommer in så blir det väl bara bökigt att ha någon större budgivning.

Mäklarsamfundet uppmanar kunderna att kolla marknaden innan de väljer mäklare.

– Konkurrensen i branschen är tuff för dem som jobbar, men ur ett konsumentperspektiv är det positivt. Tycker man att arvodet är högt så bör man plocka in fler offerter från fler aktörer, säger Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef.

Det finns en uppsjö av arvodesmodeller.

– Det finns ingen rikstaxa eller så att gå efter, utan alla firmor har olika modeller. Det som är viktigt ur konsumentperspektiv är att man är noga med att förstå och kanske även för skriftligt hur det här arvodet kommer att falla ut, säger Josefine Uppling.

Hon understryker även att det oftast kräver lika stort arbete av mäklaren oavsett om slutpriset är 200 000 kronor eller 2 000 000 kronor.

– Så någonstans är det svårt mäklaren att få det att lira om man är norröver där man säljer billigare objekt. Då kanske man måste ha fast arvode för att det över huvud taget ska gå ihop. Samtidigt kan det ju vara så att man inte fått huset sålt över huvud taget om det inte vore för en mäklare.

I Piteå stöter man sällan på säljobjekt med utgångspris på under 250 000 kronor. Men enligt Stefan Bergstedt på Fastighetsbyrån i Piteå ligger minimiarvodet på 42 500 kronor.

I Älvsbyns kommun är prisklassen desto vanligare. Anna Jonsson på Fastighetsbyrån i Älvsbyn vill dock inte kommentera minimiarvodet.

– Vi jobbar med procent, men med förutsättningen att det är ett minimiarvode och vi kostar inte förrän vi har sålt huset, säger hon.

Arbetet med att sälja hus i byarna runt Älvsbyn tar ofta längre tid.

– Det är därför det är höga arvoden och låga köpeskillingar, säger Anna Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om