Mindre klasser efterlyses för barn med nedsatt hörsel

Barn med nedsatt hörsel som går integrerade i den vanliga skolan får inte det stöd de behöver. Det anser skolhälsovården som i en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden (bun) i Älvsbyn efterlyser mindre skolklasser för barn med hörselnedsättning.

Älvsbyn2006-02-01 00:00
Skolsköterskorna Sofie Söderlund och Christina Bäcklund har undertecknat en skrivelse tillsammans med skolläkare Ulf Måwe, ställd till Älvsbyns kommun. I en årsrapport från i maj -05 gjord av Hörselskadades riksförbund med namnet "Sanning och konsekvens" framgår att hälften av alla hörselskadade elever inte klarar grundskolan för att de inte får det stöd de behöver och att de hamnar på efterkälken inför högskolestudier och jobbsökande.

Efterlyser mindre klasser

Detta beror, enligt skrivelsen, delvis på att kommuner och myndigheter inte lever upp till sitt ansvar. Med anledning av detta efterlyser skolhälsovården mindre skolklasser för barn med nedsatt hörsel.

- Vi läste den här rapporten från Hörselskadades riksförbund och kände oss bekymrade. Vi vill göra vad vi kan för att de här barnen ska få det lättare och därför uppmärksammar vi barn- och utbildningsnämnden på hur det förhåller sig, säger Sofie Söderlund.

Hörselpedagogen Bertil Mannesson kontaktades och han håller med om att barn med nedsatt hörsel bör få gå i mindre klasser.

Lika begåvade

- A och O för en hörselskadad elev är en tyst miljö så att talet går fram. Detta bör också kompletteras med stöd i form av hörselpedagog, anpassade undervisningsmetoder, förhållningssätt hos pedagogen, klassens sociala status, alltså om det är en lugn klass eller en stökig, och rummets akustik.

Bertil Mannesson framhåller att hörselnedsättning inte har något med intelligensen att göra och att barn med nedsatt hörsel är lika begåvade som barn som hör bra.

Barn- och utbildningsnämnden sammanträdde på tisdagen och arbetsutskottets förslag är att bun beslutar beakta skrivelsen från skolhälsovården om elever med hörselnedsättning inför resursfördelning till läsåret 2006/2007.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om