Mimmi ritade och berättade om bildernas eget språk

Bildspråket är ett jättebra språk som alla människor kan förstå. Det är en av sakerna som Parkskolans elever i klass 3 B fick lära sig på biblioteket i Älvsbyn i tisdags. Hon som förklarade, ritade och berättade är barnboksillustratör och heter Mimmi Tollerup.

Eleverna från klass 3 B på Parkskolan hade förberett sig noga och tänkt ut massor av frågor till barnboksillustratören Mimmi Tollerup. "Hur lång tid tar det för dig att rita en bild till en bok?" var en av frågorna som den långväga gästen fick svara på.

Eleverna från klass 3 B på Parkskolan hade förberett sig noga och tänkt ut massor av frågor till barnboksillustratören Mimmi Tollerup. "Hur lång tid tar det för dig att rita en bild till en bok?" var en av frågorna som den långväga gästen fick svara på.

Foto: Emelie Välitalo

ÄLVSBYN2010-11-29 06:00
Besöket av Mimmi Tollerup ingick i den tredje och sista barnboksveckan på biblioteket för denna gång. Hon har ritat bilder till ett 30-tal kända barnböcker, bland annat författaren Stefan Castas bokserie om "Blåbärspatrullen" och Anna Janssons barndeckare "Klasskassan" och "Bankrånet" med pojkdetektiven Emil Wern i huvudrollen.
Nyfikna elever
Under veckan har Mimmi Tollerup träffat olika skolklasser på biblioteken i Boden, Älvsbyn, Piteå och Luleå och berättat om sitt yrke som barnboksillustratör.
I Älvsbyn möttes hon av nyfikna och frågvisa elever från Parkskolans klass 3 B.
Många frågor
Mimmi Tollerup hann bara berätta att hon bor i den lilla byn Runhällen i Heby kommun och rita en bild av stugan där hon håller till och gör barnboksbilder innan treorna satte igång att fråga ut henne om allt möjligt:
"Hur mycket tjänar du?"
"Inte så mycket. Barnböcker kostar så mycket att trycka."
"Hur länge har du jobbat med att rita bilder till barnböcker?"
"I ungefär 25 år."
"Hur lång tid tar det att göra en bok?"
"Det är lite olika, ofta tar det cirka tre månader."
" Är det svårt att rita bilder? "
"Inte om man jobbar med det varje dag som jag. Man lär sig ju mer man håller på med någonting. Så är det med allt, till exempel fotboll."
Språk utan ord
När Mimmi Tollerup stillat elevernas värsta nyfikenhet tog hon över och frågade om de kan något annat språk än svenska. Svaren hon fick var engelska, finska, norska, turkiska och somaliska.
- Finns det något språk utan ord då? fortsatte hon och fick genast förslaget "teckenspråk".
- Ja, det är rätt, men vad finns det mer? frågade Mimmi Tollerup och plockade fram en skrivtavla och skrev "akta dig för älgarna". Barnen höll med om att alla kanske inte kan förstå orden.
- Så hur ska vi då varna trafikanterna för att det finns älgar i trakten? undrade hon.
- Med att göra en bild av en älg! ropade eleverna.
Så gick det till när klass 3 B i Älvsbyn fick lära sig att bildspråket är ett suveränt språk som alla kan förstå.
En aha-upplevelse som många, många andra barn i Norrbotten också varit med om under höstens barnboksveckor.
FAKTA "Bilden i boken"
Projektet Confetti - Barnboksveckor är ett samarbetsprojekt mellan 15 bibliotek i Norrbotten och stöds av Statens kulturråd.
Syftet är bland annat att stärka samarbetet mellan länets bibliotek.
Årets Barnboksveckor har haft temat "Bilden i boken" och pågått 8-28 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om