Totalt har kommunala verksamheter överskridit budgeten med 12,7 miljoner kronor.
- Det är bekymmersamt inför framtiden, sade ekonomichefen Ulla Lundberg, på måndagens kommunfullmäktige.
"Is i magen"
Älvsbyns kommun redovisade ett positivt överskott på 7,4 miljoner kronor för 2011.
Om inget görs för att minska verksamheternas kostnader kommer kommunen att gå med minus i år.
- En del åtgärder är tagna för att slimma det som går. Det vi som politiker får veta är att det finns goda förhoppningar att budgeten för 2012 kan hållas. Men det finns alltid orosmoln, säger Matilda Wiklund, gruppledare för Centerpartiet.
Behövs det fler besparingsåtgärder?
- Det är klart att om inte det fungerar kan det krävas mer. Vi får ha is i magen än så länge.
Omsorgen kostar
Problemet är bland annat höga kostnader för interkommunala ersättningar, institutionsvård och äldreomsorg. Åtgärder som är svåra att spara in.
- Det är svårt att budgetera för när någon helt plötsligt behöver en behandling, säger Matilda Wiklund.
Centerpartiet ville på måndagens kommunfullmäktige godkänna årsredovisningen men lägga till att de ser allvarligt på verksamheternas budgetöverskridanden. De fick inte igenom sitt tillägg.
- Det stod i dokumenten men vi tyckte att man kunde uttrycka det ännu mer. Självklart handlar det om politiska beslut men också om att slimma i verksamheterna. Det behöver inte betyda sämre kvalité utan att man ser över om man gör saker på rätt plats vid rätt tillfälle.
Investerade 44 miljoner
Kommunen har lån på 105,5 miljoner kronor och en negativ soliditet på 20,1 procent. En försämring med 4,8 procentenheter från föregående år.
43,9 miljoner kronor investerades 2011. Endast 14,5 miljoner kronor var budgeterade och det beror på bygget av nya skolan som hittills har kostat 28 miljoner kronor samt köpet av Forum för 10,3 miljoner kronor. Kommunkassan minskade därmed från 97,4 miljoner till 71,4 miljoner kronor.
Kan man investera så här mycket pengar i framtiden?
- Självklart inte. Ser man inte till att det blir ett bra resultat har man inga pengar till investeringar och de behövs alltid. Man kan inte förvänta sig att det ska ramla in statsbidrag, vilket har räddat oss.