Räddningstjänsten i Norrbotten använder sig av dynamisk resurshantering, vilket innebär att den räddningstjänst som är snabbast på plats åker ut. Älvsbyn åker på många larm i omkringliggande kommuner som Piteå, Boden, Luleå, Jokkmokk och Arvidsjaur.
– Det är för att de som behöver hjälp ska få det så snabbt som möjligt. Men det är ovanligt att de är så kostsamma som den här var. I Lapmoberget var de i princip sju dygn och jobbade tolvtimmarspass fram och tillbaka. De gjorde ett fantastiskt bra jobb med tanke på hettan som var, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och Älvsbyn.
Främst är det utrustning och brandfordon som kostar. Men bara av notan från matbutikerna så förstår man att insatsen på Lapmoberget var omfattande. Det gick över 200 flaskor loka, 140 bullenskorvar, nio påsar lättsaltade chips, ett 40-tal energidrycker och en mängd plåster, resorb och mycket annat åt brandmännen. Även Piteås räddningstjänst åkte till Lapmoberget en hel del, men deras nota ligger på cirka 600 000 kronor. Det är dock inte kostnader som räddningstjänsterna tar, utan det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som får ta notan i efterskott.
– Vi ligger ju skyhögt över det vi ska ligga efter den här sommaren. Vi har en budget på sju miljoner och en miljon gick till en enda brand. Men vi hamnar i balans igen med ersättningarna, säger Torbjörn Johansson.
Älvsbyn och Piteås räkningar är dock inte allt. Under den kaotiska skogsbrandssituationen i Norrbotten i somras så gick man in i stabsläge och bildade en gemensam stab i Luleå.
– Till exempel finns inte kostnaderna för helikoptern med i de här fakturorna i och med att beställningarna och dirigeringarna hamnat i Luleå, så det hamnar på dem istället, säger Torbjörn Johansson.
Det var en ovanlig situation. Älvsbyn, Arvidsjaur, Boden, Jokkmokk, Överkalix Pajala, Övertorneå och Gällivare gick över självrisken i kostnader för räddningstjänst i sin egen kommun. Det började med det stora åskovädret som passerade Norrbotten i juli och startade väldigt många bränder, bland annat Norrmyran (Dammbrokojan) mellan Vidsel och Harads.
– Först var det stugbrand i Muskus, och en skogsbrand samtidigt när åskan passerade. Sen hjälpte vi Jokkmokk på lördagen och åkte upp till Lapmoberget, vid det laget brann ju halva Norrbotten, säger Johansson.