Utredningarna av Fluxen och skolköket är de första som blir klara efter tjänstemännen fått i uppdrag att utreda en lång lista av kommunala verksamheter. Det efter att det uppdagades i delårsrapporten att kommunens verksamheter förutspås få ett resultat på minus 21 miljoner.
– Budgeten för verksamheterna går inte ihop, och det har vi fått mycket stark kritik för i S. "Maktpartiet som inte kan sköta budget och fördela makten", har man sagt. Men vi var eniga i kommunstyrelsen om att ge kommunchefen i uppdrag att utreda det här, säger Helena Öhlund, kommunalråd (S).
Utredningen visar att kostnaderna för restaurang Fluxen uppgår till 3 763 000 kronor varje år och intäkterna är bara 1 775 000 kronor, det gör att verksamheten går nästan två miljoner kronor back varje år. Utredningen påpekar också att det är olämpligt att kommunen driver restaurangverksamhet. Enligt konkurrenslagen får kommunen inte utsätta lokala näringsidkare för illojal konkurrens. Däremot är man inte beredd att dra på avtryckaren än.
– Vi har återremitterat Fluxenrestaurangen för att se över andra alternativ. Vi socialdemokrater vill trygga hyresgästerna i huset, att de har någonstans att äta. Med dagverksamheten i den trevliga miljön som de har, säger Helena Öhlund.
Centerpartiet ville också återremittera och se på vad som händer om det är öppet fem dagar i veckan, och se över om det finns någon entreprenör som kan driva det.
Däremot kan det bli förändringar i skolmaten för hela Vidselsskolan då man föreslår att det görs om från ett tillagningskök till ett mottagningskök för alla elever från förskolan upp till årskurs nio. Det förslaget går vidare till omröstning i kommunfullmäktige.
– Vi har mottagningskök i Korsträsk och Vistträsk redan så där ser vi inga problem med att man gör det likställt med övriga skolor förutom Älvåkra och förskolorna. Det skulle spara en halv miljon och vi är ju intresserade av att få budgeten i balans, säger Helena Öhlund.
Utredningarna kommer fortsätta dimpa ner på Kommunstyrelsens bord i takt med att de blir färdiga. Byaskolorna, Vidsels högstadie, lärartäthet och äldreomsorgen är några stora som är kvar.
– S ville inte utreda äldreomsorgen, men vi tar med det för att vända på alla stenar. Sen när det kommer till skarpt läge är man tveksam över besparingar. Tjänstemännen som utreder kostar också pengar, men då måste vi politiker ha mod att verkställa beslut utifrån deras kompetens och vad de tror. Politiken har ett jobb att göra här, säger Helena Öhlund.