Miljökatastrof hotar Piteälven

Fördämningen i Laver riskerar att rasa och orsaka en miljökatastrof. Kammarkollegiet har överklagat Boliden minerals tillstånd att sanera Dammsjön och gruvbolagets advokat kritiserar motparten för att fördröja den angelägna åtgärden.

När Lavergruvan stängdes 1946 fanns åtskilliga ton förorenad anrikningssand från kopparbrytningen deponerat här i ett vattenfyllt magasin intill gruvan. Efter vårfloder i början av 1950-talet spreds cirka 20 procent av sandvolymen nedströms och en fördämning skapades för att skydda vattendragen från miljökatastrof. (Arkivbild)

När Lavergruvan stängdes 1946 fanns åtskilliga ton förorenad anrikningssand från kopparbrytningen deponerat här i ett vattenfyllt magasin intill gruvan. Efter vårfloder i början av 1950-talet spreds cirka 20 procent av sandvolymen nedströms och en fördämning skapades för att skydda vattendragen från miljökatastrof. (Arkivbild)

Foto: Emma Garpebring

ÄLVSBYN2013-02-16 06:00

För några år sedan uppmärksammades att den 60 år gamla skyddsdammen i Gråbergsbäcken var i mycket dåligt skick och riskerade att rasa och föra med sig åtskilliga mängder förorenad anrikningssand från den gamla Lavergruvan.

För att undvika en miljökatastrof i Piteåälvens vattensystem vill Boliden Mineral AB tömma och efterbehandla den så kallade Dammsjön.

Säkerhetsrisk
- Problemet är att den här dammen utgör en säkerhetsrisk. Nu har man gjort tillfälliga åtgärder för att förlänga livet på den men alldeles oavsett det vill man från Bolidens sida röja ut den så snart som möjligt för att undvika risken, säger Bolidens advokat Magnus Fröberg.

"Ett missförstånd"
I juni 2012 fick Boliden tillstånd av Mark- och miljödomstolen att riva dammen, leda om Gråbergsbäcken, sänka Dammsjöns vattenyta och därefter återställa bäckens ursprungliga dragning.

Kammarkollegiet ansåg att det saknades återställningsåtgärder i området nedströms den förorenade dammen och överklagade domen. Inom några veckor väntas Högsta domstolen ta ställning om att meddela prövningstillstånd eller inte.

- Kammarkollegiet har missförstått saken. Länsstyrelsen som var engagerad och hade bra synpunkter var inriktade på en helt annan fråga. Hur man skulle efterbehandla området ovanför dammen, säger Magnus Fröberg.

Åtgärderna fördröjs
Provtagningar visar något förhöjda metallvärden i vattnet efter fördämningen men Boliden menar att det inte finns något behov av miljöåtgärder där. Enligt Magnus Fröberg medför överklaganden att utrivningen fördröjs och att risken för dammbrott kvarstår längre.

- När Kammarkollegiet överklagar i två instanser och egentligen anför något som inte är relevant då blir det att de onödigtvis fördröjer den här angelägna miljöåtgärden, säger han.

Den ursprungliga planen var att arbetet skulle inledas våren 2012 och pågå i åtta år.

FAKTA Gruvan förorenade vattnet

Gråbergsbäcken avvattnar det gamla gruvområdet i Laver samt Lill-Laverberget där Boliden prospekterat och nu planerar provbrytning inför ett eventuellt nytt dagbrott.

Bäcken mynnar ut i en förorenad dammsjö som Boliden avser att riva och efterbehandla. Från dammen rinner bäcken via Uttertjärnen ut i Småträsken, som mynnar i Vistbäcken och via Vistån slutligen når nationalälven Piteälven vars vattensystem är utsett till Natura 2000-område.

Provtagningar utförs kontinuerligt i Laver samt vattendragen nedströms. De visar att halten av metaller är påtagligt hög i övre delen av Gråbergsbäcken. Jämfört med den opåverkade Laverbäcken är förhöjningen av kadmium 300 till 400 gången, följt av koppar, zink och kobolt, 150 till 200 gånger. Nickel uppvisar en haltförhöjning på cirka 50 gånger och sulfat 30 gånger. Ingen eller endast marginell förhöjning kan utläsas för bly och arsenik.

Flertalet metaller har ungefär halverats vid Dammsjöns utlopp. I utloppet från Småträsken var halterna endast två till fem gånger högre än i Laverbäcken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om