Som vanligt leddes mötet av kommunstyrelsens ordförande Bo Johansson, som inledningsvis redogjorde kort för befolkningsutvecklingen i Älvsbyn.
Aktuella åtgärder
Bo Johansson redovisade också kommunledningens aktuella åtgärdslista för att främja utvecklingen av "Norrbottens pärla".- Vi håller bland annat på att ta fram en planskiss för attraktiva, stora tomter som ligger lite avskilda, men ändå nära tätorten, eftersom vi vet att det är det som efterfrågas mest av dem som kan tänka sig att bygga hus i Älvsbyn, sa han och nämnde några områden i Övrabyn, Pålsträsk och Tvärån som exempel.
Marknadsföringskampanj, företagshotell, företagsamhet i skolan, Kanis framtid, Lomtjärnsparken, grön och vit plan för miljöåtgärder, samt föreningslivets utveckling ingick också i åtgärdslistan, som Bo
Johansson presenterade för mötesdeltagarna.
"Något måste göras"
Först ut med synpunkter var Viking Johansson, inflyttad bodensare sedan 1994.- Det borde finnas en riktig campingplats i Älvsbyn. Selholmen är bra, men för liten, sa han och förde i och med det in samtalet på konsten att locka fler turister till kommunen, ett ämne som kom att dominera kvällen.
Deltagarna var överens om att någonting måste göras för att få folk att upptäcka Älvsbyn, inte bara turister, utan också företagare och flyttbenägna familjer i andra kommuner.
För att tillgodose den förstnämnda kategorin föreslog Astrid Jansson att man ordnar guidade bussturer, som tar med
besökarna till exempelvis Nattberg, Laver, Storforsen, men också Bensinmuseet och liknande sevärdheter i tätorten.
Konstruktiva förslag
Apropå marknadsföring sa Martin Ericson att han sökt förgäves efter broschyrer om Älvsbyn då han besökt Norge och undrade om det inte är på tiden att en sådan produceras. Inger Björkman tog upp problemet med att det är svårt att få sig en matbit i centrum på kvällstid, något som kan upplevas negativt av både ortsbor och tillfälliga besökare.Sten Olofsson efterlyste bland annat bättre skyltning och mer trivselfaktorer vid infarten till byn, exempelvis flaggor.