Med församlingens husmor Dola Lundström i spetsen, som förutom en anställd kokerska har hjälp av några arbetskamrater i Älvsby församling och ett stort antal frivilliga krafter, dukas den uppskattade anrättningen fram. Matgästerna brukar bli många. Så även igår, då den årliga fettisdagen inträffade på nytt.
- Precis som ifjol har vi gjort 230 semlor. Alla brukar gå åt, berättade Dola Lundström när PT kom på besök strax före värsta lunchrusningen.
- För dem som inte tycker om bruna bönor serverar vi makaroner, och om man av någon anledning inte vill ha fläsk kan man istället äta stekt korv. Många vill ha båda delarna, så det gäller att ha laddat upp i köket med tillräckligt mycket mat, fortsatte hon.
Trogna matgäster
Bland Älvsbyborna som tog tillfället i akt att njuta av fettisdagens specialrätter var Gunnar och Hillevi Nilsson.- Vi har gjort det till en tradition att gå hit, både för att det är gott att äta det som serveras och för den goda sakens skull, förklarade Gunnar Nilsson.
- Jag brukar faktiskt fara och äta bruna bönor i Övre Tväråsel också. Där har de servering i byagården på fredag, ett annat trevlig arrangemang i Älvsbyns kommun, sa han innan han högg in på den traditionella fettisdagsmaten.