Matlådor till personalen för att minska matsvinn

Lagom till matlådans dag har Älvsbyn sjösatt sitt matlådeprojekt där kommunens anställda och elever får köpa dagens överblivna mat.

Kommunstyrelsens vice ordförande Stefan Lindbäck tar sig några pannkakor i matlådan. "Det här har inget att göra med att få in pengar, det här är bara för att vi måste minska vårat spill", säger Mikael Granberg.

Kommunstyrelsens vice ordförande Stefan Lindbäck tar sig några pannkakor i matlådan. "Det här har inget att göra med att få in pengar, det här är bara för att vi måste minska vårat spill", säger Mikael Granberg.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-03-23 14:00

Alla bleck med mat som stått framme måste tömmas och kastas av sen av hygienskäl. För att minska svinnet ska man under två månader göra ett försök att sälja bort överbliven mat till kommunens anställda och elever. Vid skrivande stund är det bara tre personer som hunnit utnyttja "KliMATlådan" som man kallar den. Mikael Granberg på Älvåkraköket är en av dem som passade på redan första dagen. Då det var runt ett kilo kycklinggryta och tre kilo ris kvar.

– Så vi är inte så många som provat köpa det än. Men vi hoppas få ut det här nu och att anställda ska få in lite rutin att komma och köpa mat, och att de inte ger upp bara för att det kanske är slut någon av dagarna, för vi tar inte fram och öppnar nya matbleck utan när det är slut så är det slut. Men återkom då imorgon istället, säger Mikael Granberg.

De har under många år mätt olika sorters matsvinn i köket och funderat på vad de kan göra för att minska det. Tallrikssvinn, det som eleverna kastar varje dag ligger ganska konstant på 20 gram per elev. Kökssvinn är mat och råvaror som aldrig har serverats, kanske för att de hunnit bli dåliga. Serveringssvinnet är den mat som blir över vid servering.

– Den maten kan man då värma en gång till, i en matlåda till exempel. Istället för att kasta flera kilo mat om dagen är det bättre att det går till någon som vill äta det. Så klockan ett när serveringen är färdig så kan man då komma hit, ta mat i sin matlåda, skriva upp sig på listan och swisha 35 kronor, säger Mikael Granberg.

– Idén grundar sig i hållbarhetstänket, men vi har blickat mot Piteå för inspiration. De har också provat på det här, säger Anna-Karin Sundman, kostenheten.

Under tisdagen passade kommunalråd Johan Dahlqvist (M) och kommunstyrelsens vice ordförande Stefan Lindbäck (M) på att besöka Älvåkraköket för att få veta mer om både klimatlådan och köket rent allmänt. De tyckte båda två att det var en kanonbra grej.

– Det här är ju nånting är bra för absolut alla inblandade. Man slipper kasta mat, en liten slant går tillbaka till kommunen, våra medborgare får en god matlåda. Det är bara positivt. Hoppas bara att folk nyttjar det nu, säger Johan Dahlqvist.

Enligt måltidsstrategin är målet att halvera matsvinnet till år 2030. Det här är bara en del av det. Efter projektet pågått åtta veckor ska det utvärderas och se om svinnet minskar, hur det påverkar personal och ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!