Matateljén lär ut paltkokandets konst

Ett nystartat företag lanserar sedan i våras Älvsbypalten via ortens Ica-butik. – Ett självklart varunamn. Den är ju tillverkad här med lokala råvaror, säger Inga-Britt Sundström, som utbildar nya förmågor i paltkokningens ädla konst.

ÄLVSBYN2013-09-11 06:01

Bakom palttillverkningen står utvecklings- och utbildningsföretaget Driva, som i samarbete med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunen fångar upp personer som behöver en push i rätt riktning för att komma ut i arbetslivet. En av verksamhetsgrenarna är utbildning i hygien och livsmedelshantering, som Inga-Britt Sundström är anställd att sköta.

I den så kallade Matateljén lär hon bland annat deltagarna att koka palt.

– Vi gör cirka 300 paltar per dag, som vi kyler ner och vacumförpackar för vidare leverans till butiken, berättar hon.

– Det är en självklar produkt för oss som bor inom paltbältet. Du vet väl att det går från Piteå till Vitberget? Palten är stor i Älvsbyn, sett till befolkningsmängd större än i grannkommunen.

Omtyckt basföda

Nelly Kesa från Burundi hanterar skickligt paltdegen och formar fina, runda bollar med flinka händer.

– Jag tycker palt är jättegott, mina barn också, säger hon.

Inga-Britt Sundström nickar gillande mot sin elev.

– Bosätter man sig i Älvsbyn, då är det palt som är basfödan. Så har det alltid varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om