Bakom palttillverkningen står utvecklings- och utbildningsföretaget Driva, som i samarbete med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunen fångar upp personer som behöver en push i rätt riktning för att komma ut i arbetslivet. En av verksamhetsgrenarna är utbildning i hygien och livsmedelshantering, som Inga-Britt Sundström är anställd att sköta.
I den så kallade Matateljén lär hon bland annat deltagarna att koka palt.
– Vi gör cirka 300 paltar per dag, som vi kyler ner och vacumförpackar för vidare leverans till butiken, berättar hon.
– Det är en självklar produkt för oss som bor inom paltbältet. Du vet väl att det går från Piteå till Vitberget? Palten är stor i Älvsbyn, sett till befolkningsmängd större än i grannkommunen.
Omtyckt basföda
Nelly Kesa från Burundi hanterar skickligt paltdegen och formar fina, runda bollar med flinka händer.
– Jag tycker palt är jättegott, mina barn också, säger hon.
Inga-Britt Sundström nickar gillande mot sin elev.
– Bosätter man sig i Älvsbyn, då är det palt som är basfödan. Så har det alltid varit.