Massor av bröd på löpande band

Jag är en sådan som gärna käkar en smörgås till frukost. Jag har många gånger funderat på var brödet kommer ifrån, så därför begav jag mig till Älvsbyn och Polarbröd för att få svar på mina frågor.

De flesta av råvarorna kommer med stora tågvagnar till Polarbröd i Älvsbyn. Här är en stor vagn som just levererat mjöl.

De flesta av råvarorna kommer med stora tågvagnar till Polarbröd i Älvsbyn. Här är en stor vagn som just levererat mjöl.

Foto: Gunnar Westergren

Älvsbyn2010-09-13 06:00
Varje maskin och rullband övervakas av personer som ser till att bröden är hela och fina samt att det inte blir något strul på linjen.
När vi stannar till för att se på när bröden placeras i små högar går plötsligt ett larm. Det visar sig att det är ett bröd som har hamnat på sniskan som stoppar upp bandet. Killen som sköter om just den delen av linjen skyndar sig dit och plockar bort det så att de övriga bröden kan passera.
Efter att bröden har hamnat i små högar med fem brödskivor i varje hög fortsätter de sin resa längs bandet till den stora frysen.
I den kalla frysen får bröden sedan ligga i cirka en halvtimme innan de åker vidare till paketeringsavdelningen där bröden packas i påse innan de läggs ner i kartonger.
En hel del av det bröd som skickas iväg från bageriet åker med järnväg eller lastbil. Varje dag körs fem långtradare med nybakt bröd från bageriet till olika butiker.
Jens berättar att deras allra populäraste bröd är den runda rågkakan som för dagen bakas för att exporteras till Frankrike och England för att bli delikatessbröd.
- Förut fanns bara polarbröd här i Norrbotten, men nu hittar man vårt bröd i stort sett alla butiker runt om i Sverige. Och vi skickar dessutom en hel del till andra länder, berättar Jens.
Innan jag avslutar mitt besök i bageriet passar jag på att provsmaka ett av de nybakta bröden. Det var supergott.
Några brödsiffror

Polarbröd har funnits i över 100 år.

Bageriet i Älvsbyn producerar mellan 2-3 miljoner brödskivor per dygn.

Varje dag används cirka 50 ton mjöl.

Varje deg som görs väger cirka 300 kilo.

Cirka 25 000 renklämmor görs varje dag. Dessa serveras bland annat till flygresenärer.

Bröd bakas dygnet runt bortsett från lördagar då maskiner repareras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om