Prognosen visar att kommunen blir pank vid årets slut

Kommunen är på väg mot att helt tömma sina kistor. Efter katastrofrapporten i våras har underskottet vuxit till 51 miljoner kronor.

Älvsbyns kommun 2024 är en minusbudget där man räknade med att gå cirka 25 miljoner kronor back. I april var prognosen att den skulle gå 40 miljoner kronor back. Höstens delårsrapport visar på 51 miljoner, vilket innebär att hela reserven kommer att tömmas om det slutar där.

Älvsbyns kommun 2024 är en minusbudget där man räknade med att gå cirka 25 miljoner kronor back. I april var prognosen att den skulle gå 40 miljoner kronor back. Höstens delårsrapport visar på 51 miljoner, vilket innebär att hela reserven kommer att tömmas om det slutar där.

Foto: Kenny Johansson

Älvsbyn2024-10-09 20:30

Delårsrapporten i våras var ett nog hårt slag då den hade en prognos på ett minusresultat på runt 40 miljoner kronor. Att det underskottet nu vuxit till 51 miljoner kronor innebär att underskottet uppnått en magisk siffra, nämligen vad kommunen har i sina reserver. 

Resultatutjämningsreserven, RUR, innehåller 51 miljoner sparade kronor, och om prognosen stämmer kommer alltså allt att användas upp.

– Vi har vetat om att 2024 kommer att vara ett tungt år ekonomiskt. Det var vi förberedda för. Men så klart var vi inte förberedda på att det skulle bli riktigt så här tungt. Drift och service går riktigt tungt och den sociala verksamheten har stuckit iväg, men det måste kunna kosta pengar när det behövs, säger Johan Dahlqvist (M), kommunalråd.

När PT pratade med Johan Dahlqvist i maj om vårens dåliga rapport så svarade kommunalrådet att det var bra att signalerna kommit så tidigt så att det finns gott om tid att göra något åt det.

Har ni gjort något åt det?

– Jag tycker det är väldigt mycket gjort under de här två åren vi varit med. Vi la tuffaste budgeten för utgångsläget för 2024 då vi visste det var stora utmaningar. I våras har vi gått över till prislappsmodellen. Det är många strukturella förändringar som är på gång men kanske väldigt få som ger snabbt effekt. Jag skulle absolut inte säga att vi inte gjort nånting, säger Johan Dahlqvist.

Har ni tagit några beslut?

– Det är svårt att säga allt som är på gång. Budgeten är 75 procent lönekostnader. När vi tar något beslut om stora förändringar är det människor som det handlar om, människor som inte är meddelade och förhandlingar som inte är genomförda. Då kan jag inte gå ut i media innan sånt är förankrat, säger Johan Dahlqvist.

Kommunchefen skulle återkomma med förslag på åtgärder för ekonomin efter vårens delårsrapport senast den 31 maj.

Nu är det oktober. Har ni fått några förslag på åtgärder?

– Vi gav ett rakt uppdrag att se över organisationen, där har det kommit upp förslag. Fastighetsramen är ett direktförslag. Men återigen. Det är ganska stora förändringar i så fall. Sen saker som att säga köpstopp, det kan sända fel signaler. Man måste också låta verksamheterna jobba vidare. De hittar andra vägar, säger Johan Dahlqvist.

Men underskottet har väl vuxit?

– Det är social verksamhet, den här lagstyrda myndighetsutövningen. Det är svårt att budgetera. Vi kan inte neka till att ta hand om våra medborgare. Sen att priserna för el, värme, mat och så vidare stuckit iväg hade vi inte räknat med. Men verksamheterna har skött det bra och flera går bättre nu, säger Johan Dahlqvist.

undefined
Kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) var förberedd på att 2024 skulle bli tufft ekonomiskt, men inte så här tufft.

Företrädare från flera partier har varit irriterade efter veckans kommunstyrelsemöte och menat att inget har hänt sedan våren. Trots att man haft tid på sig har det inte kommit några förslag till besparingar att ta ställning till. En del går så långt att säga att styret inte gjort sitt jobb.

Har de rätt? Har ni gjort ert jobb?

– Alla partier måste våga ta besluten för Älvsbyns bästa och inte hamna i att ta politiska poäng. Det är olyckligt om man använder såna uttryck. Jag tänker inte kasta sånt på något för det tycker jag är olyckligt. Men det är klart vi har gjort våra jobb, säger Dahlqvist.

Men visst har det inte kommit några beredda förslag att ta ställning till?

– Det finns väl en sanning i det. Men en del i det är att inte själv sitta och vilja få det serverat. Då får man ta tag i det själv. Då kan övriga partier komma med egna förslag att bereda. Jag upplever inte att något parti skulle neka det för att göra Älvsbyn bättre. Är jag inte gråhårig nu så är jag på väg. Men jag lovar att till nästa KS ska det finnas förslag, säger Johan Dahlqvist.

Utjämningsreserven kan liknas vid ett sparkonto privatekonomiskt. Att den töms innebär att det inte finns utrymme för kris år 2025.

– Det innebär att vi startar tufft även 2025. Det som slagit hårt senaste åren är PO-pålägget med arbetsgivaravgifter och pensionsavgifter. De har vi inte med oss 2025. Men fortsatt är det ett jättetufft läge med jätteutmaningar om den sociala verksamheten springer iväg. Vi får absolut inte andas ut, säger Johan Dahlqvist.

Kommunalrådet vill dock få till att Älvsbyn under extremt lång tid inte haft en budget i balans utan många gånger fått räddas upp av skattebidrag.

– Förra året hade vi en budgetprognos på minus 15 miljoner, men det slutade ändå med flera miljoner plus. Vi tycker inte man kan jobba på att räkna med bidrag och tillskott och känna att man gjort ett bra jobb. Men det är så det har fungerat under väldigt lång tidt, säger Johan Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!