Manpreeth vill bli en haj i vattnet

Manpreet Singh är ute på djupt vatten med ett stort mål. Det svåraste simmärket. - Hajen, säger sjuåringen.

Ann-Britt Isaksson är ansvarig för Älvsbyns simsällskaps simskola. Till sin hjälp har hon flera unga ledare. "Intresset för simskolan ökar", säger hon.

Ann-Britt Isaksson är ansvarig för Älvsbyns simsällskaps simskola. Till sin hjälp har hon flera unga ledare. "Intresset för simskolan ökar", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-01-24 06:00

I simskolan i Älvsbyn får barnen lust att vara i vattnet. Genom att leka fram kunskaperna lär sig sexåringarna snabbt att hålla huvudet ovanför ytan.

Kunskapsmärken motiverar barnen och ger dem utbildning och vattenvana.

- Till sist kastar de simdynorna. Simeleverna här lär sig att simma redan under första skolåret, säger ledaren Ann-Britt Isaksson, Älvsby simsällskap.

Simmärket sköldpaddan
Många av de 20-tal nybörjarna har redan knipit Baddaren blå och gul. Deltagarna har lärt sig att doppa huvudet och hoppa i vattnet.

- Nu ska jag ta sköldpaddan, säger Wilma Karlsson.

Barnen i simhallen tränar att flyta i ryggläge och göra en rotation till magläge utan att röra botten. Över kortsidan simmar de enkelt med några små flythjälpmedel. Ute på djupt vatten är det tryggt med en frigolitskiva under magen.

Säkert med simkunnighet
Alla eleverna har olika mål:

- Jag vill bli duktig på bröstsim, säger Wilma Karlsson, sex år.

Manpreet Singh vill lära sig simma för att det är roligt och viktigt.

- Det är bra om man hamnar på djupt vatten, säger han.

Hans mål är att ta Simförbundets mest prestigefyllda märke.

- Hajen. Då ska man dyka jättedjupt, säger han.

Barnen lär sig att simkunnighet i skolan, men Ann-Britt Isaksson rekommenderar även att gå simskola på fritiden.

- Det är ett jättestort intresse för simskolan. I höstas har vi har till och med fått säga ifrån och skapa kösystem så det inte blir för stora grupper.

FAKTA Simförbundets simskola

Via lekfulla vattenvaneövningar och teknikövningar lär sig barnen att simma och hantera sin kropp i vattnet utan flythjälpmedel.

Det finns fem grundnivåer från nybörjare till simkunnig. Namnen på nivåerna kommer från fem olika simmärken; Baddaren, Sköldpaddan, Pingvinen, Fisken, Hajen. Många av barnen går vidare till tränings- och tävlingsgrupper.

Skolan ska, enlig läroplanens mål, ta ansvar för att kontrollera elevernas simkunnighet. Under sjätte skolåret ska eleverna ha god vattenvana, vara trygg i vatten, kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, och hantera nödsituationer vid vatten, ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och isvett.Källa: Simförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om