Många utanför när status höjs

Regeringen satsar på att höja statusen för undersköterskor genom en löneförhöjning. Ett efterlängtat beslut för många, men en hel del kanske får inte ta del av pengarna.

Feltänk. Stefan anser att det är bra att lyfta undersköterskorna, men fel att splittra de som gör samma jobb bara för att de råkat få "fel" titel.

Feltänk. Stefan anser att det är bra att lyfta undersköterskorna, men fel att splittra de som gör samma jobb bara för att de råkat få "fel" titel.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2016-06-13 22:00

Susanne Dahlqvist är utbildad undersköterska med spetskompetens för att ta hand om dementa och utvecklingsstörda. Hon kommer dock troligtvis inte att få ta del av den fulla löneförhöjningen om de inte omförhandlas på lokal nivå. Hon är nämligen inte undersköterska på pappret.

– I annonsen sökte de en undersköterska. Konkurrensen var hård men jag fick tjänsten för att jag hade rätt utbildning och spetskompetens, men på mitt anställningsbevis står det att jag är vårdare. Jag ifrågasatte det, men på den tiden spelade det ingen roll vad det stod, säger Susanne Dahlqvist.

Förslaget är att en förhandlingspott på 520 kronor kommer gå till så att alla som jobbar inom vården, men de som tituleras undersköterskor har 500 kronor extra i potten, totalt 1020 kronor. Dessutom ska var fjärde undersköterska, de som anses vara mest drivande och duktiga, få 25 procent extra från den potten.

– Jag blev ju jätteglad när jag fick höra att vi skulle få löneförhöjning, men då sa någon att vi skulle kolla anställningsbevisen också. Det var bara två stycken på avdelningen som får rätt till det. Vi var ju jätteglada, men nu undrar man ju varför man egentligen utbildade sig, säger Susanne Dahlqvist.

Stefan Engström är vårdare i Älvsbyns kommun och går snart i pension. Men han är också upprörd över hur hans kollegor behandlas.

– I Älvsbyn har undersköterskor och vårdare stått lika. Vårdare har haft samma lön som undersköterskorna. Men regeringen har tagit fram att det ska vara en satsning specifikt på undersköterskorna, säger Stefan Engström.

Är det inte bra att satsa på undersköterskorna då?

– Det är bra att undersköterskor premieras och lyfts upp. Men systemet är fel i hur man gått ut med annonser för utbildade undersköterskor och så blir man utan löneförhöjning bara för att det står vårdare på pappret. Det här är så pass fult att de borde satt ett stoppdatum för vilka anställningar det gäller och tillämpat det på nyanställningar istället, säger Stefan Engström.

Susanne har frågat om det inte är möjligt att ändra arbetstiteln för de som faktiskt är utbildade och har jobb där man sökt undersköterskor men som kanske tituleras vårdare eller liknande.

– Jag tänkte att det är väl bara att gå in i datorn och ändra. Men det går inte att bara göra så. Det hela känns kränkande. Jag tycker det är förjäkligt. Jag tror det kan bli väldigt turbulent. Det är många som förtjänar en höjning som kommer att bli utan om man väljer att göra så här, säger Susanne Dahlqvist.

Förhandlingarna mellan kommunen och facket beräknas vara klara någon gång under hösten och i oktober ska de nya lönerna börja betalas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om