För fem år sedan blev hälsocentralen i Älvsbyn av med flera läkare och har sedan dess haft problem med att hitta ersättare. När man har lyckats rekrytera läkare har det ofta slutat i fiasko.
2014 anställde man en tysk läkare som knappt hann påbörja sin tjänst efter språkstudierna innan hon åkte fast för snatteri och blev avskedad.
Samma år besökte norrmannen Kurt Andreassen, som har sommarstuga i Älvsbyn, hälsocentralen med ryggsmärtor. Läkaren 56-åringen träffade skrev ut Naproxen, trots att han påpekade att han fått inre blödningar av läkemedlet.
Det hela slutade med att Kurt Andreassen tvingades köra hem till Norge för att få rätt medicin.
I januari 2015 åkte Maths Galin och Linda Risnert till hälsocentralen med sin son Malte Risnert, 3 månader gammal.
Läkaren ordinerade fänkålste för maginfektion och skickade hem familjen. Ett par timmar senare åkte familjen till Sunderby sjukhus där det visade sig att Malte hade blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
IVO kritiserade läkarens ordination av fänkålste eftersom det inte är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och följer inte heller svenska rekommendationer.
PT har även berättat om läkaren som trakasserade en 21-åring hösten 2016. Älvsbytjejen, som var sjukskriven på grund av depression och ångest, åkte till Älvsbyns hälsocentral för att förlänga sjukskrivningen men blev i stället överöst av jobbiga frågor och olämpliga påståenden. Många av läkarens inlägg var sexuellt relaterade.
Under 2015 fick hälsocentralen även kritik inifrån. Personalen kritiserade den bristande kontinuiteten för patienterna och konstaterade att man haft ”ytterst varierande kvalité” på sina stafettläkare.
I brevet som skickades till landstinget tog de även upp det faktum att hälsocentralen i Älvsbyn har rekryterat 13 läkare från Tyskland, Polen, Egypten och Ryssland mellan 2004-2015 – något som också kräver en del engagemang från den övriga personalen.
När PT frågar verksamhetschefen Agneta Björk, som är delaktig i rekryteringsarbetet, om det rör sig om otur eller misstag i rekryteringsarbetet passar hon vidare frågan.
– Det skulle jag också vilja veta. Du måste prata med Region Norrbotten.
Ulf Bergman, biträdande närsjukvårdschef, anser inte att läkarbristen påverkar rekryteringsarbetet i Älvsbyn.
– Det är en utmaning och har varit ett ansträngt läge under en tid, men det är samma kompetenskrav. Visst kan man göra mer eller mindre lyckade rekryteringar, men min uppfattning är inte att man sänkt kraven i Älvsbyn.
Hur ser ni på rekrytering från andra länder?
– Att rekrytera läkare som inte pratar svenska till en början är en särskild utmaning. I synnerhet där de inte har så många kollegor, det är lättare i exempelvis Sunderbyn.
En annan nackdel med utländska läkare är att de sällan stannar länge på orten.
– De mest hållbara rekryteringarna är utbildningsläkare till färdiga läkare, och det är det vi försöker arbeta med, säger Ulf Bergman.