Målet är att anställa fler

Om inte Jobbcentralen bildats skulle flera Älvsbybor fortfarande ha befunnit sig långt från arbetsmarknaden. Det konstaterar Eva Zetterström, projektledare för kommunprojektet Intro. - Det finns ingen sanning i ryktena om att det sociala företaget skor sig på bidragstagare, säger hon.

Eva Zetterström, projektledare för Intro.

Eva Zetterström, projektledare för Intro.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-11-09 06:00
Efter PT:s artiklar om Jobbcentralen i Älvsbyn (11, 12 och 15 oktober) säger sig flera anonyma tipsare ha belägg för att det sociala företaget tjänar pengar på att utnyttja fas 3-personer (se faktaruta) som "gratis arbetskraft" inom sina olika verksamhetsområden.
- En av orsakerna till att ryktena uppstått är troligtvis att folk blandat ihop det kommunala projektet Intro med det fristående företaget Jobbcentralen, säger Eva Zetterström, ny projektledare för Intro sedan den 1 april i år.
"Uppfyllt med råge"
Det tvååriga EU-projektet Intro startade i januari 2009 i samverkan mellan Älvsbyns och Jokkmokks kommuner.
Syftet var att via samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialtjänsten fånga upp personer som hamnat utanför arbetsmarknaden och slussa tillbaka så många som möjligt av dem till arbetslivet.
Enligt projektplanen för Älvsbyns kommun skulle minst 55 personer delta i Intro under projekttidens gång.
- Vid det här laget har 90 arbetslösa Älvsbybor varit inskrivna i Intro, så projektmålet är uppfyllt med råge. 20 personer har fått jobb och sju har gått vidare till utbildning, säger Eva Zetterström.
- Intro riktar sig enbart till personer i fas 1 och 2 enligt jobb- och utvecklingsgarantin plus de som omfattas av ungdomsgarantin.
Projektägaren Älvsbyns kommun gjorde klart från första början att Intro skulle resultera i ett fristående socialt företag utan kommunal inblandning.
- Eftersom företagarna i Älvsbyn hade svårt att få fram praktikplatser för Intros målgrupp beslutade vi på uppdragsgivarens initiativ att tidigarelägga bildandet av Jobbcentralen, berättar Eva Zetterström.
- Fyra företagare nappade på idén och startade en ekonomisk förening. I dag har det sociala företaget tolv personer på lönelistan och tar emot 90 procent av dem som skrivs in i Intro för
arbetspraktik. Jobbcentralen tar även emot arbetslösa inom fas 3, för närvarande tolv personer, fyra är sjukskrivna.
Särskilda regler
I ersättning för fas 3-personerna får Jobbcentralen 225 kronor per dag och person, oavsett om de är där på 25, 50, 75 eller 100 procent.
- Så är det för alla andra företag som erbjuder arbetspraktik också. I gengäld ska arbetsgivaren tillhandahålla handledare, men också skyddskläder och övrig utrustning, maskiner och arbetsmaterial, säger Eva Zetterström.
- Skillnaden mellan ett vanligt företag och ett socialt företag är att du i det sistnämnda fallet måste uppfylla Tillväxtverkets regler, det vill säga företaget får inte vara vinstdrivande. Allt eventuellt överskott ska uteslutande gå till reinvestering i verksamheten. I Jobbcentralens fall innebär det att varje krona som tjänas in används till att kunna anställa fler långtidsarbetslösa.
FAKTA Fas tre
Syftet med jobb- och utvecklingsgarantin är att erbjuda personer, som varit utan arbete en längre tid, aktiviteter för att de så snabbt som möjligt ska hitta ett arbete.
I jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas ska en arbetssökande erbjudas arbetsuppgifter hos en anordnare (arbetsgivare).
Arbetsuppgifterna får anordnas av dig som är privat eller offentlig arbetsgivare, sociala företag eller ideella organisationer.
Du som anordnare betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar. Du får 225 kronor per person och anvisningsdag för att täcka handledarkostnader med mera.
Genom sysselsättningen får den arbetssökande en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och färska referenser.
Varje sysselsättningsperiod får pågå i högst två år och den arbetssökande ska under denna tid fortsätta att söka arbete med stöd av Arbetsförmedlingen.
Sysselsättning i fas 3 kan bestå av arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda eller som ordinarie personal inte hinner med och som höjer kvalitén i verksamheten.
Sysselsättningen ska motsvara den tid som den arbetssökande står till förfogande för arbete. Den som söker arbete på heltid ska således ha en sysselsättning på heltid.
Källa: www.arbetsformedlingen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om