Med sig på sin Norrbottensturné har hon partiordförande Tobias Baudin för att diskutera hur den ekonomiska krisen slår mot hushåll, välfärd och företag. På Älvsbyhus tog vice vd Stefan Johansson emot för att berätta om deras utmaningar.
– Vi har byggt 20 hus i veckan, sen blev det 16, och nu är vi ner på 10 hus i veckan. Vi löper en viss risk att behöva dra ner ännu mer. Ungefär var femte medarbetare har fått gå, säger Stefan Johansson.
Andersson ville veta mer om vilka deras typiska huskunder är nu för tiden.
– Det klassiska exemplet med ett par och en nystartad men växande familj får inte låna pengar längre, de har ramlat ur marknaden. Det är också ett problem för många av våra klassiska kunder på landsbygden. Bankerna vill inte låna ut för att bygga en villa i Vidsel, säger Stefan Johansson.
Han tog också upp kostnaderna från myndigheter när det gäller husbyggen. Han tog exemplet Norrtälje där de levererat 250 hus av samma modell.
– Det är ett hus i veckan över fem år. Alla dessa hus måste gå igenom samma bygglovsgranskning till samma höga kostnad trots att det är samma hus, säger Stefan Johansson.
– Vi hade övergripande samtal just om bostäder, om att man inte ska behöva göra samma granskning för varje hus. Det har alltså inte blivit av, säger Magdalena Andersson förvånat.
Kan en S-ledd regering minska på byråkratin?
– Det kan behöva förenklas en del saker. Men för husbyggen är det nog framför allt problemet att räntor och konjunktur inte har förbättrats på det sätt som de som röstat på den nya regeringen hade hoppats på, säger Magdalena Andersson.
Oppositionsledaren var snabb att prisa både företag och elever i Älvsbyn som hon fått träffa under dagen.
– Det har varit fantastiskt att se de här företagen som skapar jobb inte bara här utan i hela Sverige. För att inte tala om ungdomarna som har sån framtidstro och känner sig trygga i att de kommer att få jobb efter examen, säger Magdalena Andersson.
Vid hennes besök på Polarbröd var fokusen på krisberedskap. Något som Älvsbyn blivit varse om att det behövs mer av under kylan i januari.
– Krisberedskapen måste öka. Inte bara på grund av strömavbrottet, utan nu har vi en högerregering som vill att vi ska förbereda oss för kris eller krig. Men då måste kommunerna först få de ekonomiska förutsättningarna. Det är regeringens ansvar som de misslyckats med då de minskat statsbidragen.