Madeleine, 28 på uppdrag i Mellanöstern

När Madeleine Dahl, 28 år, Uppsala, behöver själslig återhämtning åker hon till sin "retreatfamilj" Anders och Maria Nilsson i Älvsbyn. Mycket talar för att det blir i augusti nästa gång. Då kommer hon nämligen hem till Sverige efter tre månaders upplevelser i konfliktdrabbade Palestina och Israel.

Älvsbyn2006-05-03 00:00


Madeleine Dahl är uppvuxen i Ljungby, Småland. Våren 2001 påbörjade hon sin prästutbildning med att gå Svenska kyrkans grundkurs vid Älvsby folhögskola.

Prästvigning

- Jag valde Norrbotten för att jag ville se en ny sida av Sverige och bekanta mig med fromheten häruppe. Eftersom jag redan var engagerad inom EFS i Uppsala, föll det sig naturligt att söka mig till motsvarande missionsförening i Älvsbyn, berättar hon.

I EFS-föreningen i Älvsbyn blev Madeleine Dahl bland annat bekant med Anders och Maria Nilsson. Det resulterade i att hon ända sedan dess hälsar på dem minst två gånger per år i samband med skollov och liknande. Vid det här laget är hon färdig med sin teologie kandidatexamen och har bara ett års studier vid Pastoralinstitutet kvar innan det är dags för prästvigning.

Egen "retreat-familj"

- Efter en period med intensiva studier är det alltid lika skönt att komma hit och hämta ny energi. Tempot är betydligt lugnare i den här landsändan och prestationskraven lägre. Det är därför jag kallar Anders och Maria för min "retreat-familj", förklarar hon när PT träffar henne strax innan hon ska återvända till Uppsala efter påsklovet.

- Fast nu ska jag inte fortsätta med studierna, utan åka iväg på ett spännande uppdrag som Kyrkornas Världsråd driver i Mellanöstern. Den 3 maj åker jag tillsammans med fyra andra svenskar för att jobba som ekumenisk följeslagare inom de palestinska och israeliska fredsorganisationerna.

På båda sidorna

Bakgrunden till uppdraget är en vädjan från kristna ledare i Jerusalem till Kyrkornas Världsråd 2001 om civila insatser i Israel och Palestina. Hösten därpå startade utsändandet av ekumeniska följeslagare från hela världen. I Sverige är det Sveriges Kristna Råd som står för anställandet av följeslagarna och Sida för finansieringen. Arbetet omfattar tre månader med möjlighet till förlängning ytterligare tre månader.

De ekumeniska följeslagarna arbetar på både den israeliska och palestinska sidan, och får på så sätt personliga erfarenheter och ökad förståelse för den komplicerade konflikten länderna emellan.

Sju platser

- Vi är 25 följeslagare totalt som är uttagna från olika håll i världen. Först när vi är på plats får vi veta på vilken av de sju förutbestämda platserna vi ska stationeras. Likaså vilka som ska vara i Palestina respektive Israel, berättar Madeleine Dahl.

Själv har Madeleine Dahl ett särskilt intresse för det förestående uppdraget genom att hennes pappa och hans släkt är av judisk härkomst.

Återkoppling

- Det är en av anledningarna till att jag vill lära känna konfliktområdet på nära håll. Jag ser också fram emot att få följa den israeliska fredsrörelsens arbete, som enligt min mening är åsidosatt i media, säger hon.

Tanken är att de ekumeniska följeslagarna ska informera om vad de varit med om när de återvänt till sina respektive hemländer, skriva artiklar, hålla föredrag etcetera.

- Älvsbyborna lär säkert få ta del av mina upplevelser, eftersom jag räknar med att åka hit och vila upp mig när jag kommer hem, säger Madeleine Dahl.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om