Cissi Wiklund går för närvarande en fritidsassistentkurs i utbildningsföretaget Drivas regi, som också är huvudarrangör för den pågående Psykiatriveckan i Älvsbyn. Kursdeltagarna har som mål att starta upp en ungdomsgård i centralorten.
– I veckan har jag besökt Älvåkraskolan och pratat med elever i samtliga klasser om vad de skulle vilja göra på fritiden. Det framkom tydligt att de saknar en mötesplats, en ungdomsgård, förklarade hon och fortsatte:
– När jag frågade var de håller till på kvällarna fick jag svaret att de brukar samlas på ett kvällsöppet solarium. Gulf-stationen är också populär, eftersom den har öppet länge och har bänkar utanför. Vill vi ha det så i Älvsbyn?
Önskelista
Under skolbesöket passade Cissi Wiklund på att sammanställa en önskelista på vad eleverna vill ha på ungdomsgården: Datorer, biljardbord, tv-spel, ett juste tv-rum med sköna soffor, musik och dans.
– De var helt lyriska över att någon kom dit och ville lyssna på dem, de spottade fram hur mycket idéer som helst. Rektorn och lärare som jag talade med var också positiva till idén om ungdomsgård, berättade hon.
– Käppen i hjulet är Älvsbyns kommun. Kommunaltrådet Helena Öhlund tycker att det räcker med After Scool-verksamheten i Älvåkraskolans cafeteria, där elever erbjuds läxhjälp en eftermiddag i veckan.
Stor enighet
Cissi Wiklunds kurskamrat Emanuel Larsson funderade hur det kan komma sig att gårdsverksamheten fungerar så bra i Luleå och Piteå, men inte i Älvsbyn:
– Är det fel folk som styr? Är det bara pengar som fattas eller hänger det på någonting annat? Finns det inte engagerad personal som det gör i grannkommunerna?
Så värst mycket mer kom inte fram i lunchdialogen. Med andra ord var merparten av deltagarna överens om att det behövs en mötesplats för Älvsbyns ungdomar och att problemet är att kommunen inte vill satsa.