Trygghetsvärdarna har funnits i Älvåkraskolans och Parkskolans korridorer sedan februari. Deras jobb är att vara en trygg vuxen som eleverna kan vända sig till.
– Man ska vara en tydlig vuxen och röra sig på rasterna och i omklädningsrum. Försöka agera innan det händer saker. Man känner i regel av om nånting är på gång, då kan man surra lite med dem och få en lugnare atmosfär, säger Fredrik Nilsson, trygghetsvärd.
De hjälper också till att få en bättre gemenskap på skolan, vilket kan vara särskilt viktigt då skolan har elever från årskurs sex till nio.
– Det minns man ju själv när man började sjuan och gick i samma skola som nior med skägg och mörk röst. Om det var läskigt kan man tänka sig hur det är för en sexa, säger Nilsson.
Skolan har också fått möjligheten att köpa in lite bollspel, en musikhögtalare och annat som kan locka ut eleverna på skolgården. Nu får de kanske ut ett hundratal elever istället för en handfull.
– Får de frisk luft och rör på sig så orkar de bättre, det är jätteviktigt för lugnet i klassrummet. Vi har märkt att det är en helt annan stämning nu när de gör saker tillsammans. Nu ser man åttor som hoppar hopprep med sexor, säger Emma Berglund, trygghetsvärd.
Något de också får jobba mycket med är språkbruket. Särskilt bland de yngre eleverna i sexan och sjuan.
– Det är ofta väldigt hårt mellan dem. Man måste prata med dem och lära dem att man kan inte låta hur som helst mot varandra och att det kan ge konsekvenser, säger Robin Enmark, trygghetsvärd.
– Man får vara tydlig, ifrågasätta och föra ett samtal. Man kan inte bara säga att "så där får du inte säga", de måste förstå problemet för att lära sig, säger Emma Berglund.
Efter att trygghetsvärdarna kom till skolan har biträdande rektor Pia Åhman sett att det är klart färre kränkningar än tidigare och lärarna har också märkt stor skillnad.
– Det är mycket lugnare både på rasterna och på lektionerna. Det minskar arbetsbelastningen på en själv när man har nån att bolla med och får några extra ögon på eleverna, säger Amanda Granström, lärare.
Hon får medhåll av sin kollega Christoffer Berell.
– Det är lugnare i korridorerna, mer rastaktiviteter på rätt platser. Tidigare var det många som inte ville gå ut på rasten och delta i aktiviteter. Det har gjort att lektionerna blir bättre.