Gymnasiet fick läsa på distans under våren och har just återgått till det efter regeringens direktiv. Högstadieskolorna har inte behövt jobba hemifrån ännu, men då framtiden är osäker passade Älvåkraskolan på att göra en övning en hel dag. Någon skolövergripande utvärdering har inte gjorts än, men både lärare och elever verkar allmänt nöjda med testet.
– Jag tyckte det var jättebra. Man hade mycket tid på sig att förbereda sig på morgonen då man inte behövde åka buss eller bil. Det var bara att klicka sig in på lektionerna. Man kunde fokusera mycket bättre utan någon som störde, säger Emil Berglund.
Specialläraren i språk Miriam Boman tyckte också att det gick riktigt bra. Även om det är lite saker att tänka på när man inte är i samma rum som eleverna.
– Man får tänka till lite när det gäller vissa saker, det är ju lite annorlunda att dela ut en uppgift på en dataskärm. Visst material kanske inte fungerar lika bra på distans till exempel. Men tekniken fungerade bra och det var lätt att få in eleverna, säger Miriam Boman, och fortsätter:
– Vi lärare tyckte också det var jättebra att få testa det här. Det är skönt att veta att det fungerar, för man vet ju inte vad som händer framöver i vinter och till våren. Nu har alla elever och lärare fått prova på det, säger Boman.
De två senaste veckorna har smittspridningen minskat markant igen efter ett antal utbrott där bland annat socialtjänsten och skolorna drabbades. Vecka 50 hade Älvsbyn bara 24 nya fall, det lägsta sedan utbrotten började vecka 46. Det märks också av i kommunens verksamheter.
– Smittoläget blir bättre och bättre. Vi har låg sjukfrånvaro nu mot för hur det har varit så det är inte några problem med vikarier nu längre. Det finns inget uppenbart behov av att slå om till distanslärande just nu. Men man märker ju att det kan svänga fort, säger Maria Sundström, rektor på Älvåkraskolan.
De har fortfarande utvärderandet att göra. Men klart är i alla fall att det funnits lärdomar för att göra det ännu bättre om det blir skarpt läge framöver.
– En del fungerade jättebra och en del saker får justeras. Sen behöver vi se över vilka elever som ändå behöver vara på skolan. Det kan vara att internet inte fungerar så bra hemma eller att någon har stödbehov. Så man måste se över sådana lösningar i så fall, säger Sundström.